Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Klavírní koncert a vystoupení baletek v klášterní Zahradě*
banner

Klavírní koncert a vystoupení baletek v klášterní Zahradě*

JINDŘICH HORKEL

Úterý, 12. června 2012

Klavírní koncert a vystoupení baletek v klášterní Zahradě*

Skladby klasických autorů i současnou hudbu obsáhl koncert klavírního virtuosa profesora Vladimíra Župana tuto sobotu v klášterní Zahradě* v Broumově . Večer zahájily mladé baletky ze třídy Heleny Ogriščenkové, učitelky místní Základní umělecké školy (ZUŠ), celý večer moderoval Pavel Frydrych.

Baletky zatančily na improvizovaném podiu. Od nejmenších, z předškolní přípravky, až po studentky místního gymnázia. Poté následoval vlastní klavírní recitál profesora Vladimíra Župana. Ke skladbě „Labuť“ od Camille Saint-Saënse ještě zatančila v kostýmu labutě studentka Barbora Hovorková a pak již bez přestávky pokračoval dvě hodiny trvající klavírní koncert. Jakub Jirásek, student místního gymnázia a žák ZUŠ to komentoval slovy: „Mně se líbila především první, klasická část, a pak i přídavky. Ale vlastně i interpretace populární hudby pan profesora, i když ji jinak moc rád nemám.“

„V tomto hudebním amfiteátru to bylo rozhodně zase úplně něco jiného, než v hudebních sálech. Pan Župan vždycky hraje pro publikum a sleduje publikum, a jistě je to trošku jiné, když lidé sedí v sále nebo když je vidí, jak sedí, leží v přírodě na trávě. Takové zvláštní, jiné, ale nádherné souznění ...“ doplnila kolegyně profesora Vladimíra Župana, operní pěvkyně Ema Hubáčková.

Poslední skladba, známá My Way z repertoáru Franka Sinatry, zněla jako přídavek již do stmívajícího se prostoru Zahrady. Umělcův výkon ocenila ve své básni ‚Koncert v klášterní zahradě‘, ze které uvádíme úryvek, také místní básnířka a fotografka Věra Kopecká:

„Někdy i jedno křídlo stačí

abychom vzlétli jako ptáci

a mraky ustoupily z cest“

 

Koncert uspořádala Agentura pro rozvoj Broumovska. Zvuk Tomáš Cirkl a klavír naladil a připravil Antonín Krbílek.

 

Foto Věra Kopecká

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)