Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Klavíry Broumovské klávesy rozezvučely benediktinský klášter
banner

Klavíry Broumovské klávesy rozezvučely benediktinský klášter

René Herzán

Pondělí, 11. května 2015

Klavíry Broumovské klávesy rozezvučely benediktinský klášter

Pět desítek soutěžících z pěti evropských zemí zamířilo o víkendu 8. – 10. května do Broumova na pátý ročník mezinárodní klavírní soutěže Broumovská klávesa. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích rozdělených podle věku. Vítězové si odnesli finanční odměny.

V první kategorii do jedenácti let zvítězil Piotr Czerwinski, druhé místo obsadila Diana Kvášová, třetí místo Mezei Theodore Mihai. Čestná uznání si odnesli Eliška Mikešová, David Nowak a Tereza Gallová.

V druhé kategorii od 12 do 13 let, která zůstala bez prvního místa, obsadila druhou příčku Marie Viola Mojzešová. Na třetím místě se umístili Táňa Vaculová, Benedek Karakas a Eliška Tkadlčíková. Čestné uznání si odnesla Eliška Růžičková.

Vítězem třetí kategorie od 14 do 15 let se stal Martin Chudada, druhou příčku obsadil Filip Martinka, o třetí místo se dělí Jan Walczak, Josefína Janková a Klara Jachimczak.

Ve čtvrté kategorii od 16 do 18 let se nejlépe umístila Anna Gaálová, druhé místo obsadil Matouš Zukal, třetí cenu si odnesli Ema Trávníčková a Sára Suchánková. Čestné uznání udělila porota Alici Rajnohové.

Do soutěže letos zavítali pianisté z pěti zemí Evropy: Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Rumunska. "Atmosféra byla přátelská, lidé příjemní. Klavír Petrof v koncertním sále Dřevník měl pěkný zvuk, velmi jsem si hru užíval. Broumov je krásné město a klášter je úžasný – je to velmi dobrý nápad pořádat soutěž na takovém místě," řekl soutěžící Szymon Guzik z polského Walbrzychu.

Hudební klání se na domácí půdu vrátilo po dvou letech z Mikulova, kam se soutěž dočasně přesunula kvůli revitalizaci broumovského kláštera. O vítězích soutěže určené mladým pianistům do osmnácti let rozhodla odborná porota ve složení: Jan Simon - koncertní pianista, Intendant Symfonického orchestru Českého rozhlasu, David Mareček - generální ředitel České filharmonie, Milan Langer - koncertní pianista a Vedoucí oddělení klávesových nástrojů Pražské konzervatoře, Eliška Novotná - koncertní pianistka a pedagožka Fakulty umění Ostravské univerzity a Ivo Kahánek, koncertní pianista a pedagog HAMU v Praze.

"Pátý ročník soutěže byl pro nás v určitém slova smyslu prvním ročníkem, protože je to sice návrat domů, ale do úplně nových prostor a ve spolupráci s novým týmem a musím říct, že i když se dá vždycky něco vylepšovat, tak jsme zatím nadšeni – jak těmi prostorami, tak i týmem. Vlilo nám to nové chuti do práce a už se těšíme na další ročník," řekl k soutěži její ředitel Ivo Kahánek.

Foto Michal Sedláček

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)