Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Koncert Dagmar Peckové překonal festivalový rekord
banner

Koncert Dagmar Peckové překonal festivalový rekord

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 23. července 2012

Koncert Dagmar Peckové překonal festivalový rekord

Ve Vernéřovicích se v neděli konal 4. koncert festivalu za Poklady Broumovska, který patřil mezzosopranistce Dagmar Peckové. Dvořákova, Janáčkova a Mahlerova díla v podání Peckové si přišlo vyslechnout téměř devět stovek lidí, kteří překonali festivalový rekord v dobrovolném vstupném. Na péči o kostely broumovské skupiny přispěli částkou dosahující téměř 56 tisíc korun.

Česká mezzosopranistka Dagmar Pecková ve Vernéřovicích zpívala za doprovodu klavíristy Vojtěcha Spurného. Za Dvořákovy a Janáčkovy písně na lidové motivy a výběr z Mahlerova díla Chlapcův kouzelný roh si Pecková vysloužila aplaus ve stoje. Nadšené publikum si vyžádalo tři přídavky. "V takové úžasné atmosféře je radost pracovat," komentovala přijetí návštěvníky koncertu zpěvačka, která na závěr rozdala při improvizované autogramiádě desítky podpisů.

Kostel sv. Michaela ve Vernéřovicích doslova praskal ve švech, koncert navštívilo téměř 900 lidí. Taková návštěvnost překvapila i účinkující. "Vůbec jsem nečekal, že přijde tak početné publikum, když jsem procházel kostelem, kde na nás čekaly stovky lidí, nemohl jsem tomu uvěřit," divil se klavírista Vojtěch Spurný. Večer Dagmar Peckové se stal co do návštěvnosti druhým nejúspěšnějším koncertem v historii festivalu. O několik desítek více lidí přišlo před dvěma lety na koncert Štefana Margity v Božanově. Výrazně ale překonal všechny dosavadní festivalové koncerty ve výši dobrovolného vstupného, kterým návštěvníci přispívají na péči o kostely broumovské skupiny. Tentokrát napočítali organizátoři v kasičkách částku 55 700 korun. Tím byl překonán dosavadní rekord Margitova koncertu o téměř 14 tisíc korun.

"Všem návštěvníkům koncertů patří za jejich příspěvky velký dík. Letos je zatím průměrný příspěvěk každého návštěvníka o více než 10 korun vyšší než v předešlých letech. Jsme velmi rádi, že lidem není lhostejný stav památek v jejich regionu, na jejichž záchranu dobrovolným vstupným přispívají," ocenila příspěvky publika mluvčí festivalu Markéta Hlavicová. Za první čtyři festivalové koncerty již lidé přispěli na péči o kostely broumovské skupiny částkou přesahující 95 tisíc korun.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)