Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Koncert k oslavě českého knížete a světce Václava I.
banner

Koncert k oslavě českého knížete a světce Václava I.

Jindřich Horkel

Sobota, 30. září 2017

Koncert k oslavě českého knížete a světce Václava I.

Naše bohatá historie i politická současnost dává podnět k oslavě panovníka, jako byl kníže Václav I. Byl prý vychován svojí babičkou Ludmilou, manželkou prvního knížete Bořivoje I., k bohabojnosti a lásce k lidem. Jeho soucítění, dnes bychom řekli sociální cítění, je příkladem už po staletí. Město Broumov si připomnělo tohoto českého knížete koncertem smíšeného pěveckého sboru Stěnavan, s repertoárem připraveným přímo k oslavě svátku knížete Václava.

Do kostela sv. Ducha přišli milovníci dobré hudby a především obdivovatelé a příznivci Stěnavanu, který nedávno oslavil 45 let trvání. Vynikající koncert, i přes ne moc vlídné prostředí dnes zchátralého kostela, který postupně prochází rekonstrukcí, posluchače nadchl.

Obě zpěvačky, Romana Rošková i Klára Nentvichová zpívaly "jak v národním". Posluchači mohli obdivovat učitelku Roškovou, s jakou účastí sledovala bravurní výkon své žačky. Nentvichová podala obdivuhodný výkon i nedávno v Teplicích nad Metují na koncertě v rámci festivalu Varhanní léto.

Znamenité bylo vystoupení vedoucího souboru, dirigenta, korepetitora a sólisty v jedné osobě Ladislava Šikuta. I repertoár, který se svými kolegyněmi ze Základní umělecké školy učitelkami Roškovou a Nentvichovou sestavil, byl znamenitý. Pro pečlivý výběr skladeb, zaměřených k výročí, i pro pestrost, díky které si přišel na své každý. A všechny od českých autorů, jak se na oslavu patrona Čech a Moravy patří.

Pěvecký soubor Stěnavan excelentně provedl celý koncert . Někteří členové zpívají již desítky let, ale i ti "služebně" mladší, všichni podali obdivuhodný výkon. Jistě je dobrých zpěváků v Broumově a okolí více a možná by měli zvážit, zda by se nechtěli připojit. I když oběti, díky kterým můžeme jejich produkce sledovat, si málokdo dovede představit.

Nakonec nezbývá než konstatovat: skvělý koncert a důstojná oslava svátku svatého Václava, patrona naší země. Je škoda, že v kostele zůstalo ještě pár volných míst. Svatováclavské slavnosti pokračovaly v Broumově i v den svátku, ve čtvrtek 28. září 2017.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)