Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Koncert pro novou fasádu kostela
banner

Koncert pro novou fasádu kostela

P. MARTIN LANŽI, DĚKAN ŘKF BROUMOV

Pátek, 4. října 2019

Koncert pro novou fasádu kostela

Římskokatolická farnost - děkanství Broumov ve spolupráci s Městem Broumov a Základní uměleckou školovou v Broumově Vás zvou na Koncert pro Petra a Pavla, který má zajistit finanční prostředky na obnovu fasády jedné z dominant města. Proto si Vás dovoluje pozvat na benefiční koncert, který se uskuteční v sobotu 12. října od 16 hodin na Kostelním náměstí v Broumově.

Jako první vystoupí mladý německý saxofonista s broumovskými kořeny Noah-Benedikt Hahn (www.noah-benedikt.de). Noah-Beneditkova prababička pocházela z Martínkovic a odešla v roce 1946. Dnes její čtrnáctiletý pravnuk z vesnice Farsleben, která leží kousek od Magdeburgu, města úzce spojeného se sv. Vojtěchem, pravidelně ministruje o Velikonocích právě v broumovském děkanském kostele. Už v pěti letech začal hrát na flautu, od devíti pak na alt saxofon. V prosinci 2014 měl svůj první recitál, v létě 2018 a 2019 už hrál před publikem sčítající na 25.000 posluchačů.

Druhým účinkujícím pak bude Prima Jazz band pod vedením ředitele broumovské ZUŠ Štěpána Přibyla. Během koncertu bude možné se občerstvit broumovským pivem, uzeninou či něčím sladkým.

Výtěžek z koncertu a občerstvení chce ŘKF - děkanství Broumov použít na financování projektové dokumentace pro opravu fasády a oken kostela sv. Petra a Pavla. Hlavní chrám rozsáhlé broumovské farnosti, který je už druhým rokem opravován i díky prostředkům z Česko-německého fondu budoucnosti se tak může těšit, že v druhé dekádě 21. století nebude už jenom díky opravené střeše bezpečný, ale i opět krásný.

Farní kostel sv. Petra a Pavla prošel za uplynulých deset let významnými opravami. V roce 2010 se povedla oprava dosluhující elektroinstalace za 400.207,- Kč . Od roku 2012 probíhá postupná výměna střešní krytiny, která do roku 2018 dosáhla nákladů přes 6 mil. Kč a práce za další 2 mil. budou pokračovat až do roku 2020. V letech 2014 – 2017 proběhlo rovněž restaurování varhan v celkové výši 1.350.000,- Kč a od roku 2016 se začalo i na restaurování bočního oltáře sv. Jana Nepomuckého za dosavadní částku 1.124.000,- Kč .

Od roku 2021 by farnost ráda započala opravu fasády a okenních výplní.

Na fotografiích je Noah-Benedikt Hahn

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)