Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Koncert smíšeného pěveckého sboru Byzantion v rámci výletu souboru do Martínkovic a na Broumovsko
banner

Koncert smíšeného pěveckého sboru Byzantion v rámci výletu souboru do Martínkovic a na Broumovsko

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 26. dubna 2012

Koncert smíšeného pěveckého sboru Byzantion v rámci výletu souboru do Martínkovic a na Broumovsko

  Pár kilometrů od Broumova, v Martínkovicích, uspořádali bez náročných příprav a složité organizace v místním kostele sv. Jiří a Martina koncert Komorního smíšeného sboru Byzantion, který vznikl v roce 1957 pod názvem Collegium musicae slavicae Praga.

Soubor pozval starosta obce Jaromír Jirka. "Ve sboru zpívá moje spolužačka, a když jsme měli loni na podzim sraz, tak mi říkala, že by si tu rádi zazpívali a třeba si to spojili s výletem na Broumovsko," vysvětlil před koncertem. "Jsou to lidi z Prahy a okolí. A teď se to hodilo, protože je právě sté výročí renovace sochy jednoho z patronů kostela. Kvůli krádežím v kostelech hlavně počátkem 90. let byly cennější věci uloženy do depozitáře. Dnes při koncertě tu je socha sv. Jiří k vidění. A navíc bude 24. dubna svátek sv. Jiří, a následující neděli vždy bývala v Martínkovicích pouť. Tak jsme to všechno spojili a oslovili pana faráře s žádostí, o souhlas k uspořádání slavnostního koncertu sboru Byzantion v kostele."

Dřevěná socha sv. Jiří byla skutečně při koncertě k vidění, nejprve před hlavním oltářem, těsně před zahájením koncertu byla přenesena na boční oltář kostela. Jak na úvod upozornil farář Martin Lanži, obraz sochy, jak původně vypadala, je znázorněn na fresce na stropě kostela naproti oltáři. Posluchači se od něj také dověděli, že po generální opravě exteriéru kostela v minulých letech a rekonstrukci vzácných varhan v nedávné době se počítá i s opravou stropních fresek, na kterou se podařilo dát dohromady prostředky od Ministerstva kultury, 420 tisíc, od obce 40 tisíc a zbytek se doplnil z peněz, vybraných jako dobrovolné vstupné na hudebním festivalu Za poklady Broumovska.

Vystoupení souboru Byzantion zaujalo posluchače v martínkovickém kostele i nezvyklým repertoárem byzantských písní našich a zahraničních autorů. Jen namátkou aspoň názvy některých z nich: vedle Znělky pro Byzantion zazněla například skladba Budy Imja Hospodne nebo Tropár sv Volodimira či Kant sv. Juriju. Vedle řady koncertů po Praze a v dalších městech se soubor pravidelně účastní festivalu duchovní hudby "Šumava - Bayerischer Wald", hostoval loni v Litvě a v Lotyšsku, předloni v polských Chrósćicích.

"I když kostel nebyl plný, koncert se všem líbil," ocenila výsledek Judita Fródová z Obecního úřadu v Martínkovicích a dodala: "Líbilo se tady moc i našim hostům. Poseděli u Davidů, v sobotu prošli i kousek krajiny." Soubor si udělal na Broumovsko výlet. Majitelka apartmánů v nedalekém Božanově Eva Davidová přiblížila pobyt členů souboru: "Poseděli u nás ve společenské místnosti, zpívali tu, sami si točili olivětínské pivo. Něco jsem jim i uvařila, upekla moučník. Měli u nás jisté zázemí. V sobotu byli na výletě nad Slavným. Moc se jim na Broumovsku líbilo. V neděli odjeli; chystali se na Hvězdu a navečer měli koncert v kostele sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)