Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Kostel v Ruprechticích zaplnily při prvním koncertu hudebního festivalu Za poklady Broumovska stovky lidí
banner

Kostel v Ruprechticích zaplnily při prvním koncertu hudebního festivalu Za poklady Broumovska stovky lidí

René Herzán

Pondělí, 4. července 2011

Kostel v Ruprechticích zaplnily při prvním koncertu hudebního festivalu Za poklady Broumovska stovky lidí

6. ročník festivalu Za poklady Broumovska začal v sobotu 2. července 2011 koncertem v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích. Ani špatné počasí neodradilo stovky lidí, kteří si nechtěli nechat ujít zahajovací koncert s názvem Vita Caroli, což je společný projekt harfenistky Kateřiny Englichové, hobojisty Viléma Veverky a herce Jana Čenského. Již příští sobotu 9. července se milovníci klasické hudby mohou těšit na další z festivalových pokladů – koncert houslistů bratrů Šimona a Matouše Michalových v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích.

I přes na začátek léta chladné počasí neváhali lidé z Broumovska, Hradeckého kraje, ale i vzdálených koutů České republiky, přijít na úvodní koncert festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska. Půl hodiny před jeho začátkem byly lavice kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích zaplněné do posledního místa a do kostela proudili další lidé. Mluvčí festivalu Markéta Hlavicová řekla: "Zahajovacímu ceremoniálu a úvodnímu koncertu nakonec tleskaly dlaně téměř pěti stovek návštěvníků festivalu. První festivalový podvečer potvrdil pověst, kterou si tato kulturní událost postupně vybudovala nejen mezi jejími návštěvníky, ale také mezi umělci, kteří se na festival rádi vracejí. Mezi ně patří i Kateřina Englichová a Vilém Veverka."

„Atmosféra zdejších koncertů je jedinečná, i pro nás je vystoupení tady zážitkem. Při naprosté většině koncertů musíme postupně navazovat kontakt mezi námi a publikem, chvíli trvá, než se naladíme na stejnou vlnu. Zdejší koncerty jsou jiné. Od prvního momentu cítíme souznění s prostorem a hlavně posluchači," usmívala se po koncertu Kateřina Englichová.

„Koncerty festivalu jsou výjimečné i prostorem zdejších kostelů a krásou krajiny, to všechno dohromady vytváří jedinečnou náladu. A množství lidí, kteří chodí na zdejší koncerty, a pozornost a radost, se kterou hudbě naslouchají, je i pro nás unikátním zážitkem," dodává nadšeně Vilém Veverka. Výkon obou hudebníků i jejich hereckého kolegy Jana Čenského, který četl ze středověkých textů Vita Caroli, odměnili návštěvníci koncertu dlouhým potleskem a na dobrovolném vstupném věnovali na péči o kostely tzv. broumovské skupiny téměř 20 tisíc korun.

Vše o festivalu Za poklady Broumovska naleznete na jeho webových stránkách.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)