Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Kostel Všech svatých o Adventu v Heřmánkovicích a Magnusek v Kulturním domě
banner

Kostel Všech svatých o Adventu v Heřmánkovicích a Magnusek v Kulturním domě

Jindřich Horkel

Sobota, 24. prosince 2011

Kostel Všech svatých o Adventu v Heřmánkovicích a Magnusek v Kulturním domě

I díky dobrovolnému vstupnému z letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska probíhá v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích, v jednom z barokních skvostů na Broumovsku architektů Dientzenhoferů, oprava stropní fresky, na které jsou vyobrazeni svatí podle biblických příběhů Starého i Nového zákona. Není zde tedy možno v současné době vůbec rozsvítit. Přesto obec uspořádala poslední adventní sobotu v kostele Všech svatých koncert. I za přítomnosti faráře Martina Lanžiho, který k návštěvníkům pronesl pár slov a požehnal jim.

Na koncertu vystupovaly děti ze Základní školy z nedalekého Olivětína (součást Broumova, pozn. redakce), zazpívat a zahrát přišli učitelé ze Základní umělecké školy z Broumova. Zpívala Markéta Šrůtková, hráli Ladislav Šikut a Štěpán Přibyl. Několik vánočních koled si nakonec zazpívali všichni.

Účast asi 65 lidí si místostarostka obce Irena Gabrielová samozřejmě pochvalovala a dodala: „Děvčata připravila do várnice čaj a děti, když šly z kostela, dostaly teplý čaj. A dospělým se do toho ‚káplo' trochu rumu." Kostel byl vkusně vyzdoben a osvětlen desítkami svíček, které efektně působily zejména na lavicích. Středem kostela lemovaly cestu k oltáři. Celkově výzdoba a osvětlení prostoru dotvářely slavnostní atmosféru koncertu.

Heřmánkovickým se jejich koncert vydařil. Stejně jako následující den, v neděli, setkání s režisérem Tomášem Magnuskem (kterého mnozí občané na Broumovsku osobně znají) na již několikátém Setkání s legendami, které jim pomáhá v Heřmánkovicích organizovat. Na první návštěvu si před rokem přivedl herce Ladislava Županiče a Jaroslavu Obermeierovou. Jako kompars účinkovalo asi 25 heřmánkovických občanů v jeho novém filmu Školní výlet. Natáčet byli v Lázních Bělohrad. No a tentokrát s ním přišli Jan Přeučil a Eva Hrušková. V kulturním domě v Heřmánkovicích si povídali od pěti odpoledne do osmi hodin a Irena Gabrielová říká: „Fantastické. Ani těm hercům, kteří se vraceli do Prahy, se odtud nechtělo. Lidí bylo méně, asi 45, ale atmosféra úžasná. Jan Přeučil, když přišel do Kulturního domu, nechtěl ani věřit, že je na vesnici."

Každý máme auto a možná by vzácné setkání se zajímavými osobnostmi hodně lidi na Broumovsku upoutalo. Že by slabá propagace? Adventní čas? I když je pravda, že ve stejný den byl v broumovském klášteře hojně navštívený Adventní trh a v době setkání s herci v klášterním kostele v Broumově Rybova Česká mše vánoční.

Foto Karel Gabriel

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)