Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Krausberry se vrací do Edenu. V únoru zde ještě zahrají Krucipüsk, Národ Sobě, Vladivojsko a Marco Mendoza
banner

Krausberry se vrací do Edenu. V únoru zde ještě zahrají Krucipüsk, Národ Sobě, Vladivojsko a Marco Mendoza

René Herzán

Pátek, 2. února 2018

Krausberry se vrací do Edenu. V únoru zde ještě zahrají Krucipüsk, Národ Sobě, Vladivojsko a Marco Mendoza

Téměř přesně po roce vystoupí opět v undergroundovém klubu Eden v Broumově skupina Krausberry. Koncert začne v sobotu ve 20 hodin. Hned týden poté zde během sobotního večera zahrají kapely Krucipüsk, Národ Sobě a Vladivojsko. A aby toho nebylo málo, tak v neděli 25. února uvede pořadatel Standa Pitaš amerického baskytaristu Marca Mendozu.

Legendární skupina Krausberry hrála už v roce 2013 v Šonově v areálu "u oveček". Martin Kraus tehdy vyzval publikum, jestli si s nimi někdo nechce zahrát. Nabídku využil Jirka Rambousek ml. a Martina Krause jeho výkon tak zaujal, že v loňském roce už jako předkapela hrála Jirkova skupina Mini Rambo Band. Nezapomenutelná byla v Šonově Krausova glosa: "Proč nás zvete, když tu máte takové muzikanty?" Nabízí se odpověď: "Krausberry se prostě líbí!"

V sobotu 17. února v Edenu vystoupí trio Krucipüsk, Národ sobě a Vladivojsko. Krucipüsk hraje metal, thrash metal a hardcore. Aktuálně vystupuje kapela ve složení Tomáš Hajíček, Matěj Čejchan, Josef Křeček a Tomáš Hájíček ml.. Tomáš Hájíček je jediný původní člen skupiny Krucipüsk. V Divadle Ta Fantastika ztvárnil vedlejší roli žebráka v muzikálu Obraz Doriana Graye. V roce 2010 si zahrál roli učitele Horáka ve filmu Bastardi, na němž se podílel i jako spoluautor hudby. V roce 2014 spolupracoval i na filmu Burácení.

Hronovská kapela Národ Sobě, původně ještě pod názvem Plove Vor, odehrála svůj první koncert v prostorách gymnázia v Broumově. Hudební kritik Jaroslav Špulák ji v časopisu Rock&Pop označil za jednu z nejosobitějších kapel ve východních Čechách. Od roku 1990 kapela vystupovala na různých akcích východočeského kraje, kde doprovázela kapely jako Tři Sestry, Mňága a Žďorp, Do řady, Garage, následovalo i divoké vystoupení na punk rockovém festivalu v Polsku. V roce 1991 zahajoval Národ Sobě legendární trutnovský festival Trend. V roce 1993 se kapela rozpadá, především ze studijních důvodů jednotlivých členů, kteří se rozprchli po republice po různých VŠ. Na jaře roku 2013 se po 20 letech dává kapela opět dohromady a začíná opět koncertovat.

Zpěvačka, skladatelka a textařka Vladivojna La Chia vystoupila v lednu 2016 v broumovském klášteře s kytaristou Alešem Bajgarem. Prohlásila tehdy, že se jí tu líbí a už v říjnu 2016 hrála v undergroundovém klubu Eden, kam si ještě přibrala violoncellistku Terezii Kovalovou. Z plánovaného koncertu jejího metalového projektu Vladivojsko v březnu loňského roku pro její nemoc nakonec sešlo. Vladivojna se tedy vrací do Broumova a pravděpodobně zazní song příznačný pro náš region - Sudety.

Marco Mendoza je jedním z nejvytíženějších a nejvyhledávanějších baskytarových hráčů současné epochy. Do České republiky se tento fenomenální baskytarista, člen superskupiny The Dead Daisies (v minulosti též Whitesnake, Thin Lizzy, Ted Nugent či Blue Murder) vrací už po několikáté. Tentokrát je to s jeho sólovým projektem a navazuje tak na podzimní veleúspěšnou evropskou Viva La Rock Tour. Opět se Broumov staví na roveň kulturních velkoměst, která navštěvují hudební veličiny. Marco Mendoza band zahraje jenom ve třech městech v republice a jedno z těchto měst je Broumov.

Undergroundový klub Eden se již dostal do hledáčku světoznámých kapel a je jasné, že je to servisem pořadatelů, prostředím klubu, akustikou a špičkovým zvukem, který už roky vytváří zvukař Roman Kaur.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)