Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Laureáti Broumovské klávesy vystoupí na koncertě na Polské ambasádě
banner

Laureáti Broumovské klávesy vystoupí na koncertě na Polské ambasádě

Michaela Plchová, foto Michal Sedláček

Úterý, 5. dubna 2022

Laureáti Broumovské klávesy vystoupí na koncertě na Polské ambasádě

12. ročník mezinárodní klavírní soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa, který proběhl o víkendu v klášteře Broumov, už zná své vítěze. Mladí laureáti vystoupí hned v pondělí 11. dubna v 18 hodin na slavnostním koncertě laureátů na Velvyslanectví Polské republiky v Praze. Koncert je koncipován jako charitativní, výtěžek bude věnován do sbírky Broumovsko pro Ukrajinu, jež je otevřena na darujme.cz. 

Letošního ročníku Broumovské klávesy se zúčastnilo celkem 33 soutěžících z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska, Ruska a Ukrajiny. Soutěžilo se multifunkčním sále Dřevník od pátku 1. dubna do neděle 3. dubna na koncertní klavír Steinway & Sons.

Výkony soutěžících hodnotila odborná porota, v níž každoročně zasedají koncertní klavíristé a významní představitelé předních kulturních institucí. V letošním roce to byl umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek, Jan Simon (předseda poroty), David Mareček, Milan Langer a Eliška Novotná. Ze zahraničních porotců pak polský koncertní pianista a umělecký ředitel International Royal Cracow Piano Festival Marian Sobula.

"Letošní již 12. ročník Broumovské klávesy znovu potvrdil, že navzdory složité době se nemusíme o budoucnost umění a klavíru bát. Úroveň byla ve všech věkových kategoriích vysoká a letos zejména v těch starších (což v minulosti nebylo vždy zvykem), šlo o skutečně dramatické souboje hned několika výrazných mladých pianistů. Zároveň se v mladších kategoriích objevily talenty, které jsem neznal. Už teď se těším, jak budu sledovat jejich vývoj, například za rok na Broumovské klávese s pořadovým číslem 13!" zhodnotil letošní úroveň soutěže její ředitel Ivo Kahánek.

Pro mladé klavíristy je Broumovská klávesa příležitostí zahrát si před publikem a odbornou porotou a získat tak zkušenosti pro další klavírní i soutěžní dráhu. „Byl jsem na Broumovské klávese již počtvrté a je mi skoro smutno, že příští rok už kvůli věku nebudu moci soutěžit. Věřím ale, že se do Broumova vrátíme třeba v létě na výlet s možností přespání v úžasném broumovském klášteře,“ říká Pavol Bohdan Zápotočný ze slovenského Martina, jenž se umístil na 2. místě ve 4. kategorii.

Výsledky 12. ročníku Mezinárodní soutěže Broumovská klávesa 

 

1. kategorie (do 11 let včetně) / 1st category (up to 11 years)

1. místo / 1st place – Klára Gibišová

1. místo / 1st place – Anna Zimowska (Polsko)

2. místo / 2nd place – Jaroslav Skalka

3. místo / 3rd place – Matěj Korytář

3. místo / 3rd place – Nikol Hamplová

Čestné uznání 1. stupně / Honorary mention 1st grade – Amálie Vlčková

Čestné uznání 2. stupně / Honorary mention 2nd grade– Sofiia Kotiuk (Polsko), Magdaléna Kovářová, Anna Šmerdová, Markéta Sladkovská

 

2. kategorie (12–13 let) / 2nd category (12–13 years)

2. místo / 2nd place – Adam Znamirovský

3. místo / 3rd place – Eva Emilia Rautner (Rakousko)

 

3. kategorie (14–15 let) / 3rd category (14–15 years)

1. místo / 1st place – Denis Stefanov (Ukrajina / Česká republika)

1. místo / 1st place – Semjen Yakimov (Rusko)

2. místo / 2nd place – Jonáš Doležel

3. místo / 3rd place – Anežka Konečná

Čestné uznání / Honorary mention – Simon Burcl, Lucie Baláková

 

4. kategorie (16–17 let) / 4th category (16 – 17 years)

1. místo / 1st place – Klára Skalková

2. místo / 2nd place – Pavol Bohdan Zápotočný (Slovensko)

3. místo / 3rd place – Jakub Danys

3. místo / 3rd place – Ema Adámková

Čestné uznání / Honorary mention – Rozálie Číhalová, Vít Kittel

 

Kromě finanční odměny čekají na vítěze živá vystoupení. Nejbližším vystoupením je Koncert laureátů na velvyslanectví Polské republiky v Praze ve Valdštejnské ulici, který se koná v pondělí 11. dubna od 18 hodin. Koncert je otevřen veřejnosti, místo je možné rezervovat na email tereza.kramplova@zapoklady.cz. Účast je nutné potvrdit do 10. dubna. Vstupné je dobrovolné. Výtěžek z koncertu bude použit na humanitární pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny, kteří našli azyl na Broumovsku prostřednictvím sbírky Broumovsko pro Ukrajinu na darujme.cz

Mezi další koncertní příležitosti Broumovské klávesy patří vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v pražském Rudolfinu na podzim 2022, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska, dále za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru a Západočeského symfonického orchestru Mariánské lázně v rámci jejich abonentní sezóny, nebo koncert v rámci Broumovských diskusí na podzim 2022.

Partnery soutěže jsou, nebo finančně soutěž podporují: Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov, společnost Hobra-Školník, velvyslanectví Polska, Drnek Piana, Agentura pro rozvoj Broumovska, Festival Za poklady Broumovska, Karlovarský symfonický orchestr a Západočeský SO Mariánské Lázně.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)