Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Laureáti Mezinárodní soutěže Broumovská klávesa zahráli v rámci festivalu Za poklady Broumovska v Martínkovicích
banner

Laureáti Mezinárodní soutěže Broumovská klávesa zahráli v rámci festivalu Za poklady Broumovska v Martínkovicích

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 15. července 2019

Laureáti Mezinárodní soutěže Broumovská klávesa zahráli v rámci festivalu Za poklady Broumovska v Martínkovicích

Letní festival klasické hudby Za poklady Broumovska dává každoročně prostor mladým talentovaným interpretům, jejichž hudební kariéra je teprve v počátcích. Důkazem je třetí festivalový koncert, na němž v sobotu 13. července vystoupili letošní laureáti Mezinárodní soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa Jan Schulmeister a Francouz Arthur Coatalen.

Koncert proběhl v kostele sv. Jiří a Martina, který jako jediný z celé broumovské skupiny kostelů pochází ze stavitelské dílny architekta Martina Allia. První tóny klavíru Petrof zazněly krátce po 18. hodině díky čerstvě třináctiletému Janu Schulmeisterovi, který interpretoval skladby S. Rachmaninova, F. Chopina a F. Liszta. O druhou část programu se postaral francouzský klavírista Arthur Coatalen se skladbami F. Liszta, J. Brahmse a F. Chopina.

"Oba mladí klavíristé nejsou na pódiu žádnými nováčky. Jan Schulmeister má za sebou například účinkování se Zlínskou filharmonií pod taktovkou Tomáše Netopila, po našem festivalu ho čeká pozvání do Mariánských lázní na Chopinův festival a bude účinkovat i vrámci festivalu Dvořákova Praha. Francouzský pianista Arthur Coatalen stihl po vítězství v soutěži Broumovská klávesa vyhrát ve své kategorii italskou soutěž Pietro Argento a během léta se bude pilně připravovat na mezinárodní soutěž na Ibize," uvedla ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

"Mockrát děkuji za krásnou atmosféru, hrálo se mi tu skvěle," uvedl do festivalové kroniky Jan Schulmeister, k němuž se přidal i Arthur Coatalen: "Atmosféra byla opravdu výjimečná a stejně tak i festivalové publikum, ačkoliv musím říci, že je velmi obtížné hrát na klavír v kostele, protože akustika se velmi liší od akustiky v koncertních síních."

Třetí festivalový koncert si přišlo vyslechnout 195 posluchačů, díky nimž přibyla do festivalových pokladniček částka 14.410 Kč. Výsledný obnos dobročinného vstupného bude po skončení festivalu věnován na opravu broumovských kostelů.

Foto Jakub Šleis

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)