Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Legendární kapela The Plastic People of the Universe zítra zahraje v kostele sv. Markéty v Šonově
banner

Legendární kapela The Plastic People of the Universe zítra zahraje v kostele sv. Markéty v Šonově

Stanislav Pitaš

Pátek, 6. září 2013

Legendární kapela The Plastic People of the Universe zítra zahraje v kostele sv. Markéty v Šonově

Občanské sdružení Music & Theatre S. G. Pitaš zve všechny příznivce undergroundu, a nejen je, na zítřejší koncert kapely The Plastic People of the Universe. Koncert Maska za maskou začíná v 18 hodin v kostele sv. Markéty v Šonově u Broumova.

Kapela Plastic People se ocitla ve výjimečném postavení jediné podzemní rockové skupiny v Čechách. Celou svoji existencí dokazovala, že underground není efektivní nálepka, kterou se označuje nějaký nový hudební směr, že je to především životní a duchovní postoj.

Na počátku sedmdesátých let dochází v Praze k drastickým opatřením, jimž establishment prakticky likviduje rockovou hudbu jako hnutí. Je zakazován anglicky zpívaný repertoár, jsou měněny anglické názvy skupin, řada předních rockových hudebníků se stává politováníhodnými hráči komerčních hvězd pop music. The Plastic People of the Universe nehodlají učinit a také neučiní žádné změny, ani v názvu, ani repertoáru, ani ve svém vzhledu, které by jim byly nuceny cizí vůlí, které by nevyplynuly z charakteru a vnitřní potřeby hudebníků samých. Skupina ztrácí profesionální statut, slabší povahy ji opouštějí a jádro příštích Plastiků, soustředěné kolem Hlavsy a Janíčka, začíná prakticky z ničeho, bez aparatury, bez nástrojů, bez viditelného zázemí, ale s naprosto jasnou koncepcí: že je povinnost hudebníka hrát takovou hudbu, jakou mu velí hrát jeho svědomí a jaká mu přináší radost. Jedině tak může svoji radost z tvoření předat publiku. (Magor: Pravdivý příběh o PPU)

Kostel sv. Markéty jsem vybral úmyslně. Dle mého Plastici nepatří na vyleštěný parkety a do honosných sálů. Tím je nechci nijak degradovat, ba naopak. Pro mne je to stále jedna z nejlepších kapel u nás. (Ach, jak trapně mi bylo, když jsem viděl Plastiky v roce 2003 hrát v Hronově v sále, kde se parkety leskly jak psí kulky, tak akorát třeba pro Helenku Vondráčkovou a podobný škvár). Myslím si, že vykradený a nyní v rekonstrukci kostel sv. Markéty, je ten ideální duchovní prostor, kde nic nerozptyluje pozornost a kde na všechny dolehne, že toto je to pravé místo, kde se vyplatí se zamyslet a chytnout za ruku souseda. Kostel je ošuntělý a ledasco pamatuje, tak jako někteří hráči Plastiků.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)