Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Letní hornové kurzy vyvrcholily koncertem lektorů v kostele sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují
banner

Letní hornové kurzy vyvrcholily koncertem lektorů v kostele sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují

Dagmar Mrchotová

Pondělí, 12. srpna 2019

Letní hornové kurzy vyvrcholily koncertem lektorů v kostele sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují

V sobotu 10. srpna byl slavnostně zakončen 5. ročník mezinárodních Letních hornových kurzů. Vyvrcholením intenzivního týdne, který účastníci kurzů z celého světa trávili převážně v broumovském klášteře, pak byl sobotní koncert lektorů kurzů Ricarda Matosinhose, Zuzany Rzounkové, Jana Vobořila a Martina Sokola v rámci festivalu Za poklady Broumovska.

Na Letní hornové kurzy, probíhající ve dnech 4. - 10. srpna, se přihlásilo více než šedesát účastníků z Japonska, Maďarska, Slovenska, Německa, Švýcarska, Portugalska, Ruska a České republiky. Zakladatelkou a uměleckým garantem kurzů je sólohornistka Symfonického orchestru FOK, Zuzana Rzounková, která uvedla: "Pátý ročník Letních hornových kurzů vnímáme jako obrovský úspěch, nejen počtem účastníků, ale i tím, že se k nám studenti vrací. Letos jsme rozšířili základnu lektorů i korepetitorů, a nabídli jsme kromě špičkového pedagogického zázemí i zajímavý doprovodný program. Během týdne jsme kromě koncertů v broumovském klášteře zažili i rodinnou atmosféru vřelé přijetí na koncertě na Jízdárně v Hejtmánkovicích.“

Zuzana Rzounková letos přizvala ke spolupráci portugalského hornistu Ricarda Matosinhose, děkana JAMU Jindřicha Petráše, Jana Vobořila, sólohornistu České filharmonie, Martina Sokola, prvního hornistu FOK a pedagožku Lenku Němcovou z polické a broumovské ZUŠ. Společně pak vystoupili v rámci festivalu Za poklady Broumovska v kostele sv. Prokopa v Bezděkově, ke spolupráci přizvali i jednoho z účastníků letošních kurzů, mladého maďarského hornistu Mátého Harangoza. Klavírní doprovod obstarala výtečně Jana Goliášová.

Koncert, který představil lesní roh v klasickém i alternativním repertoáru, si přišlo vyslechnut 372 posluchačů, kteří na dobrovolném vstupném přispěli na opravu kostelů částkou 27 156 korun.

Foto David Antoš

 
 
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)