Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná 29. června
banner

Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná 29. června

Markéta Hlavicová

Neděle, 2. června 2013

Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná 29. června

Léto je za dveřmi a s ním také zahájení hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Již poosmé zažijí návštěvníci deset výjimečných hudebních podvečerů v unikátní atmosféře barokních kostelů. Vrcholy letošního festivalu budou koncerty Kühnova smíšeného sboru, jednoho z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum, koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle), Stamicova kvarteta nebo sopranistky Kateřiny Šmídové – Kalvachové. Festivalové koncerty se konají od 29. června do 31. srpna každou sobotu od 18 hodin.

Broumovsko letos zažívá rok ve znamení osmiček. Je tomu právě osm století, kdy do zdejšího kraje přišel řád benediktinů. Jejich přítomnost významně ovlivnila podobu tohoto místa i životy místních lidí. Osmičku mají v letopočtu svého zrodu také skvosty sakrální barokní architektury, kostely, které zde díky benediktinům vyrostly v 18. století. A právě kostely Broumovska jsou spojeny s další osmičkou. V jejich zdech se letos v létě již poosmé uskuteční hudební festival Za poklady Broumovska.

Je to právě místní historie a architektura zasazená do nádherné krajiny, které ve spojení s klasickou hudbou v podání skvělých umělců vytvářejí jedinečnou atmosféru festivalu Za poklady Broumovska, za níž každé léto směřují více než tři tisíce lidí z blízkého okolí i ze vzdálených koutů České republiky či ze sousedního Polska. I letos čeká milovníky klasické hudby od 29. června do 31. srpna deset sobotních koncertů v kostelích tzv. broumovské skupiny. 

Poslední červnovou sobotu zahájí osmý ročník festivalu koncertem skvělé mladé sopranistky Kateřiny Šmídové – Kalvachové. Před třemi lety zazářila jako host festivalového koncertu Štefana Margity, letos se na Broumovsko vrací, aby společně s Pavlem Švingrem (bas) návštěvníkům úvodního večera v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově nabídli árie z Mozartových, Verdiho či Dvořákových oper.

Významné výročí benediktinů festival oslaví v polovině července v Ruprechticích koncertem Kühnova smíšeného sboru. Souzvuk čtyř desítek hlasů za doprovodu varhan a zvonů představí vývoj duchovní hudby od renesance až po současnost. Další výjimečný zážitek nabídne v sobotu 10. srpna také jeden z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum interpretující díla českých skladatelů 17. a 18. století. Jejich koncertu, který začíná v Otovicích v 18 hodin, bude předcházet hudební dílna pro děti v Kreslírně klášterního gymnázia v Broumově. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy dětem představí staré hudební nástroje a jejich vývoj až k současné podobě. 

Mezi dalšími sobotními podvečery se mohou festivaloví návštěvníci těšit například na polské hudebníky Jana Jakuba Bokuna a Michała Moce a jejich netradiční spojení klarinetu a akordeonu, klavíristku Helenu Weiser a Vlachovo kvarteto nebo žesťový kvintet Czech Brass. Festivalovou tečkou bude 31. srpna koncert koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle) a Stamicova kvarteta v kostele sv. Maří Magdaleny v Božanově.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a Concertino Praga. Generálním partnerem je společnost Czech Coal a.s., hlavním partnerem VEBA, textilní závody a.s. Partnery festivalu jsou Česká spořitelna, a.s. a Raiffeisen - Leasing Real Estate, s.r.o. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Biskupství královéhradecké, Podnikatelský klub Broumovska a Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Hlavním mediálním partnerem festivalu je Český rozhlas Hradec Králové, mediálními partnery Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas a Mladá fronta DNES.

Festival se koná pod osobní záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Petra Prokopa Sziostrzonka, převora břevnovského a broumovského a Lubomíra France, hejtmana Královéhradeckého kraje. Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje.

Informace o festivalu jsou k dispozici na www.zapoklady.cz .

Foto Jan Záliš, Jan Flieger a Tomáš Hejzlar

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)