Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná už příští sobotu
banner

Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná už příští sobotu

Markéta Hlavicová

Sobota, 22. června 2013

Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná už příští sobotu

Letní hudební festival Za poklady Broumovska začíná už příští sobotu. Festival otevře 29. června koncert sopranistky Kateřiny Šmídové Kalvachové a Pavla Švingra (bas) v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově.

Již poosmé zažijí návštěvníci deset výjimečných hudebních podvečerů v unikátní atmosféře barokních kostelů. Po úvodním koncertu se můžeme těšit také na koncerty Kühnova smíšeného sboru, jednoho z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum nebo koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle), Stamicova kvarteta a dalších umělců.

Festivalové koncerty se konají od 29. června do 31. srpna každou sobotu od 18 hodin. Vstupné je stejně jako v předešlých letech dobrovolné, výtěžek z něj je určen na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Úvodní festivalový koncert se letos uskuteční v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Vystoupí zde mladá sopranistka Kateřina Šmídová Kalvachová. Před třemi lety zazářila jako host festivalového koncertu Štefana Margity, letos se na Broumovsko vrací, aby společně s Pavla Švingrem návštěvníkům úvodního večera nabídli árie ze slavných operních děl.

"Pavel zazpívá v úvodu poutavý cyklus od Jana Hanuše Dřevěný kříž, árii Gremina z Čajkovského Evžena Oněgina a Janka z Blodkovy opery V studni, já potom árii Maria panno z Dvořákovy kantáty Svatební košile. Nakonec samozřejmě přijde duet, který necháme jako překvapení," zve posluchače Kateřina Šmídová Kalvachová. Chybět nebude ani árie Rusalky, kterou zpěvačka před třemi lety festivalové publikum zcela okouzlila. "Na náš koncert v Božanově vzpomínám moc ráda. Štefan je skvělý kolega a velmi vřelý člověk se smyslem pro humor, který dokáže vytvořit úžasnou atmoféru pro kolegy na jevišti i pro diváky. Na místa, kde si lidé váží kultury, umělců a tradic se vždy ráda vracím," vzpomíná na svoji předešlou festivalovou zkušenost zpěvačka. 

Podrobné informace o programu úvodního koncertu a profily Kateřiny Šmídové Kalvachové (soprán), Pavla Švingra (bas) a Miroslava Sekery (klavír) naleznete na pokladových stránkách.

Významné výročí benediktinů festival oslaví v polovině července v Ruprechticích koncertem Kühnova smíšeného sboru. Souzvuk čtyř desítek hlasů za doprovodu varhan a zvonů představí vývoj duchovní hudby od renesance až po současnost. Další výjimečný zážitek nabídne v sobotu 10. srpna také jeden z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum interpretující díla českých skladatelů 17. a 18. století. Jejich koncertu v Otovicích bude předcházet hudební dílna pro děti v Kreslírně klášterního gymnázia v Broumově. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy dětem představí staré hudební nástroje a jejich vývoj až k současné podobě.

Mezi dalšími sobotními podvečery se mohou festivaloví návštěvníci těšit například na polské hudebníky Jana Jakuba Bokuna a Michała Moce a jejich netradiční spojení klarinetu a akordeonu, klavíristku Helenu Weiser a Vlachovo kvarteto nebo žesťový kvintet Czech Brass. Festivalovou tečkou bude 31. srpna koncert koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle) a Stamicova kvarteta v kostele sv. Maří Magdaleny v Božanově.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)