Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Mamut s. r. o.: Je nám patnáct
banner

Mamut s. r. o.: Je nám patnáct

Jaroslav Špulák

Pátek, 24. března 2017

Mamut s. r. o.: Je nám patnáct

V roce 2001 měla poslední koncert countryová kapela Modrá tráva. Byla to benefiční akce s výtěžkem pro broumovskou nemocnici a konala se na Dětském hřišti v Broumově. Skupina důstojně uzavřela svůj příběh a nic nenasvědčovalo tomu, že by si své rozhodnutí skončit chtěla rozmyslet.

"Na konci toho roku měl svatbu náš dlouholetý kamarád. Nechtěl dělat takové ty vtipné věci, které se dělají při svatbách před úřadem, a tak jsme si zjistili, kde budou mít svatebčané oběd, což bylo v restauraci U Stejskalů v Broumově, a domluvili se s majitelem, jestli mu můžeme zahrát dvě tři písničky. On souhlasil a my vystoupili jako překvapení," říká zpěvák a kytarista Petr "Ježďa" Ježdík. Kromě něho na té svatbě hráli baskytarista František Fajgl a kytarista Martin "Houba" Sajfríd.

Úspěch neměli jenom u novomanželů, ale i u majitele restaurace. Nabídl jim, jestli by u něho nechtěli za pár dnů opět zahrát. Souhlasili, půjčili si část nástrojového vybavení od spřátelené skupiny PP, vystoupili a u návštěvníků opět uspěli. Bylo to v lednu 2002 a ti tři si řekli, že budou kapela.

"Název jsme si nevymysleli sami, ten nám byl přiřknut," usmívá se Ježdík. "Náš baskytarista Franta měl přezdívku Mamut a na tom lednovém vystoupení, kdy jsme název neměli, za námi přišel majitel restaurace a řekl nám, že se budeme jmenovat Mamut, aby měl příště co napsat na plakát. My si přidali to s. r. o., protože jsme chtěli dát na srozuměnou, že za kvalitu svého výkonu ručíme, vzhledem k našim dovednostem, jen do určité míry."

Přišel do jiné kapely

V počátcích kapela vůbec nepracovala na své propagaci. Internetové stránky neměla a na vystoupeních se domlouvala tak, jak se setkávala s pořadateli. Navíc první rok nehrála jinde než v restauraci U Stejskalů. Na třetí koncert tam za trojicí přišel bubeník a hráč na další nástroje Pavel Fröde s nápadem, že se přidá.

"Přišel jsem za kluky s představou, že si s nimi zahraju country a folkové písničky. Nějak mi ale uniklo, že už nejsou Modrá tráva, která takový repertoár měla. Přesto jsem zůstal. Líbilo se mi na nich, že měli obrovský zápal pro věc," vzpomíná Fröde. Mamut s. r. o. je ryze zábavová kapela, která hraje lidem písničky, jež znají a mají rádi. Vesměs jde o naše a světové hity. Během patnácti let existence měl v repertoáru jenom jednu vlastní. Jmenuje se Ruleta, vznikla k padesátinám Pavla Frödeho a text k ní napsal zesnulý Miloš Rain.

V roce 2008 odešel baskytarista Mamut. Přestěhoval se za svou dívkou do Prahy a na koncerty už neměl příliš času. Zprvu za něho zaskakoval Vláďa Gajdoš. "Začal jsem s nimi hrát jako záskok a asi po dvou letech se ukázalo, že Mamut v kapele končí. Kluci mi řekli, jestli ho nechci nahradit, a já souhlasil," vzpomíná.

Bez jediné zkoušky

První koncert se skupinou odehrál bez jediné předcházející zkoušky. A bezchybně. Jen se prý pak ostatních ptal, kde vlastně ty písničky vzali. Některé z nich totiž neznal. Mimochodem tenhle chlapík je bezednou studnicí vtipů. "Jakmile sedneme do auta a vyjedeme na koncert, začne vyprávět jeden za druhým a skončí, až když se vrátíme domů," podotýká Fröde.

Za nejsilnější období kapela považuje to aktuální. Nastalo před necelými pěti lety s příchodem mladého Lukeho Lastovina na post klávesisty. "V tu ránu jsme se mohli hudebně pustit do věcí, které by nás nikdy nenapadlo hrát. Luke je totiž skvělý muzikant. Na jednu z prvních společných zkoušek přišel s tím, že budeme hrát písničku Sweet Home Alabama od Lynyrd Skynyrd. My měli pocit, že při našich omezených instrumentálních i pěveckých schopnostech nemáme šanci ji interpretovat. Luke nás ale tak motivoval, že jsme začali víc cvičit a tu píseň se naučili. Stejně tak další, na které jsme si do té doby netroufli," říká Ježdík. Za vokálně nejsilnější období považuje časy se zpěvačkou Lenkou Matěkovou, která v kapele působila několik let.

První album natočil Mamut s. r. o. v roce 2004 ve zkušebnách pod broumovským divadlem. Druhé vzniklo v roce 2015 ve studiu kapely Imodium v Hradci Králové. Původně na něm mělo být pět skladeb, ale protože se při nahrávání dařilo, zaznamenali ještě dalších pět. Na obou počinech jsou převzaté písně.

Slovenské pivo

Nejdále kapela hrála na Slovensku v obci Moravský Svätý Ján. Bylo to na setkání přátel nezávislého rádia Slobodný vysielač. Když se pořadatele akce zeptala, proč si ji pozval, odpověděl, že byl v Ostravě na benzinové pumpě a hledal zrovna nějakou skupinu, která by na jeho setkání zahrála za rozumný peníz a připravila příchozím pěkný večer. Kdosi mu tam řekl, že zná kluky z Broumova, kteří by to jistě dokázali. "Dodnes nevíme, kdo mu to řekl. V Ostravě jsme hráli jen jednou, na svatbě," shrnuje Martin Sajfríd.

"Protože to pro nás byla důležitá mezinárodní akce, řekli jsme si, že na ni dorazíme alkoholem nedotčení. Během cesty jsme proto pitný režim udržovali jenom s pomocí limonády a vody. Byli jsme opravdu zodpovědní. Jakmile jsme ale dorazili na místo, pořadatelé nás pozvali na pivo. Pak přišlo další a další, a než jsme začali hrát, měli jsme už pár kousků v sobě," vzpomíná Vláďa Gajdoš.

Oslava patnáctých narozenin

V pátek 28. dubna oslaví Mamut s. r. o. v broumovském sále na Střelnici svých patnáct let existence. Pozval si hosty, pro příchozí nachystal malé překvapení a byl by rád, kdyby si ten večer on sám i posluchači náležitě užili.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)