Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Martínkovický kostel sv. Jiří a Martina se rozezní koncertem jednoho z nejúspěšnějších českých varhaníků
banner

Martínkovický kostel sv. Jiří a Martina se rozezní koncertem jednoho z nejúspěšnějších českých varhaníků

KATEŘINA OSTRADECKÁ, PETRA SOUKUPOVÁ

Čtvrtek, 28. července 2016

Martínkovický kostel sv. Jiří a Martina se rozezní koncertem jednoho z nejúspěšnějších českých varhaníků

Martínkovický kostel sv. Jiří a Martina se v sobotu 30. července od 18 hodin rozezní koncertem Aleše Bárty, jednoho z nejúspěšnějších českých varhaníků. Pátý koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska tak bude mít jediného účinkujícího. Vstupné na koncert je dobrovolné.

Aleš Bárta se již při studiu na pražské Akademii múzických umění stal úspěšným účastníkem významných soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984.

Jako sólista vystupuje s předními symfonickými a komorními orchestry a význačnými sólisty. Mimo domov koncertoval v Rakousku, Maďarsku, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Byl hostem mezinárodních festivalů v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Hong Kongu, Berlíně, Avignonu, Tokiu, Londýně a Curychu. Během turné po Japonsku v roce 1998 otevíral svým vystoupením novou koncertní síň v Yokohamě. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Uvádí premiéry soudobé varhanní hudby. Natočil třicet sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění (Zlatá deska Supraphonu, Cena Harmonie, Cena Českého hudebního fondu). Jeho první snímek pro firmu Pony Canyon (J. S. Bach: Organ Works) získal v Japonsku v konkurenci předních světových sólistů a orchestrů titul "nahrávka roku".

Festival pořádá Agentura pro rozvoj Broumovska a ani letos by se neobešel bez finanční podpory partnerů, kterými jsou MND, textilní závody VEBA a Raiffeisen Leasing, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Státní fond kultury ČR a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

Mediálními partnery 11. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas, Mladá fronta DNES, Naše Broumovsko, PROPAMÁTKY a Informuji.cz.

Foto archiv festivalu Za poklady Broumovska

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)