Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Metalová skupina Tortharry slaví 20 let od svého vzniku
banner

Metalová skupina Tortharry slaví 20 let od svého vzniku

Jan Holý

Čtvrtek, 8. prosince 2011

Metalová skupina Tortharry slaví 20 let od svého vzniku

Metalová skupina Tortharry z Červeného Kostelce a Hronova oslavila letos 20. výročí vzniku. V rámci death metalu je to ojedinělý úkaz. Hlavní oslava se odehraje na Zděřině u Police nad Metují 10. prosince 2011, kde s jubilanty zahrají kapely Debustrol, N.V.Ú., Ganka a Nanovor.

Kapela Tortharry vznikla v srpnu 1991, kdy se dali dohromady bubeník Miloslav Jirman a basista Martin Vacek s kytaristy Jaroslavem Rubešem a Karlem Stehlíkem. První nahrávka vznikla o měsíc později. Jmenovala se Mezi nebem a peklem a balancovala mezi thrash a death metalem. V lednu 1992 nahradil Stehlíka kytarista Daniel Pavlík. Následují kazety „Flames of Eternity" (1992) a „Incriminated" (1993), které lze označit za death metal. O texty a management kapely se staral Aleš Janečka.

V roce 1993 se manažerem Tortharry stává Luboš Gorgán, který kluky provází až dodnes. V létě 1994 skupina natáčí debutové CD „When the Memories Are Free". O vokály se poprvé dělí Martin s Danem. Na desce se objevují texty talentovaného textaře Štefana Ležoviče, jehož slova kapelu vedou do dnešních dní.

Druhé cédéčko vychází v roce 1997 pod názvem „Book of Dreams". O dva roky později se na trh dostává album „Unseen". Čtvrtou řadovou desku „White", která vyšla v listopadu 2003, nahráli dva bubeníci Miloš Maier a Roman Lomtadze. Jirmanovi to neumožnilo pracovní vytížení. Nejde o typickou nahrávku „kovu smrti", přináší řadu výpadů a technicky náročných postupů.

V září 2004 odchází Jaroslav Rubeš, kterého v prosinci nahrazuje kytarista Martin Hrubý. Ten rozšiřuje počet vokalistů na tři. Po pauze se kapela probouzí k životu na jaře 2006. Za bicí artilérii usedá mladý Jiří Rosa. Deska „Reborn" vychází v listopadu téhož roku. S texty Ležovičovi „vypomohla" Lucie Lukačovičová. Album je hodně tvrdé, místy koketuje až s grind corem.

O dva roky později vychází šesté album „Round Table Of Suicide". Tortharry se vrací ke svým kořenům a technický death metal pilují k dokonalosti. V listopadu 2010 vychází zatím poslední deska „Beneath". Příští rok by ji mělo doprovodit výroční DVD.

Kapela 20 let koncertuje po celé České republice. Absolvovala několik rozhovorů v televizi, ať už na ČT2 v Noci s Andělem, tak i na hudební stanici Óčko v Madhousu, kde stále běží její videoklipy, kterých je celkem 5.

Účastnila se největších českých festivalů, jakými jsou Brutal Assault, Noc plná hvězd nebo Basinfirefest. Od roku 2009 Tortharry pořádají „vlastní" festival Czech Death Fest. Úspěchy kapela sklízí i v zahraničí. Hrála v Portugalsku, Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku, v Holandsku, Maďarsku, Srbsku, Litvě a v Lotyšsku. Za mezník v životě kapely je považováno turné po Brazílii v roce 2007 s kapelami Belphegor a Gorgoroth. Do Jižní Ameriky se vrátí kluci nejspíš v září 2012.

Tortharry hrály na jednom pódiu s předními světovými kapelami hrajícími death metal a jeho další odnože. K nezapomenutelným společným koncertům je třeba zařadit vystoupení s Death, Derrickem Greenem (Sepultura), Grave, Pestilence, Sinister, Vader nebo třeba Behemoth.

Foto Tomáš Tom Šrejber

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)