Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už má své vítěze
banner

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už má své vítěze

Kateřina Ostradecká

Úterý, 10. května 2016

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už má své vítěze

V neděli 8. května byl v sále Dřevník broumovského kláštera slavnostně zakončen 6. ročník Broumovské klávesy - mezinárodní klavírní soutěže pro mladé pianisty.

Víkendového pianistického klání se zúčastnilo 44 soutěžících z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Ukrajiny. Vítězem 1. kategorie do 11 let se stal Bartlomiej Slimak, vítězkou 2. kategorie 12 – 13 let Eliška Tkadlčíková, vítězem 3. kategorie 14 – 15 let Filip Martinka a ve 4. kategorii 16 – 17 let zvítězil Jan Walczak. Vítězům byly předány finanční ceny v celkové hodnotě 33 tisíc korun.

"Letošní ročník Klávesy byl velmi příjemný, stejně jako ty minulé, alespoň z pohledu poroty. Jednak samozřejmě prostředí, které dělá moc, tak je nesmírně fajn a inspirativní, a přestože už ho známe, tak nás každý rok znovu a znovu příjemně překvapuje. A kromě toho skvěle vyšlo i počasí, což jsou takové nezanedbatelné vlivy. A zmínit samozřejmě musím i soutěžící – slyšeli jsme velmi pěkné výkony, zejména v sobotu nejmladší kategorie byla skutečně velmi nabitá a myslím, že Klávese hodně pomáhá i výrazná mezinárodní účast, bohatá kvantitativně i kvalitativně – většina laureátů je z ciziny, především z Polska, takže z pohledu poroty naprostá spokojenost," zhodnotil soutěž její ředitel, koncertní pianista a pedagog Ivo Kahánek.

Vítěze soutěže vybíraly dvě poroty: odborná a studentská. V odborné porotě zasedli koncertní pianista a generální ředitel Intergramu Jan Simon, který byl také předsedou poroty, dále generální ředitel České filharmonie David Mareček, koncertní pianista Milan Langer, pianistka a profesorka Scholy Cantorum v Paříži Marina Primachenko-Moussu, pianistka a profesorka Ostravské univerzity Eliška Novotná a albánský koncertní pianista a pedagog Egli Prifti. Ve studentské porotě zasedli Jarmila Holcová z Fakulty umění Ostravské univerzity, Kateřina Ochmanová z HAMU Praha a Kamil Ahmadle z Konzervatoře Brno. Organizátory soutěže byly Broumovská klávesa z.s. a Agentura pro rozvoj Broumovska z.s.

Foto Michal Sedláček

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)