Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už zná své vítěze
banner

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už zná své vítěze

Kateřina Ostradecká

Úterý, 24. dubna 2018

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa už zná své vítěze

Ve dnech 20. – 22. dubna se v broumovském benediktinském klášteře uskutečnil 8. ročník Mezinárodní soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa. Své síly přijelo do Broumova poměřit více než padesát klavíristů z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska a Ukrajiny.

Výherci získali nejen finanční odměny, ale čeká je také letní koncertní vystoupení na festivalu Za poklady Broumovska, podzimní slavnostní koncert laureátů v pražském Rudolfinu a koncert se Západočeským symfonickým orchestrem.

"Letošní ročník považuji za velmi úspěšný - pokračoval ve stoupajícím kvalitativním trendu celé soutěže a opět dokázal, že Broumovská klávesa už patří k zavedeným a respektovaným soutěžím ve středoevropském kontextu. Jsem také rád, že nám stále zachovává přízeň naše odborná porota - jde o hudební osobnosti mezinárodního formátu a faktu, že už Klávesu považují za pravidelnou kolonku ve svém kalendáři, si nesmírně vážím. Atmosféra soutěže byla, podobně jako v minulých ročnících, výborná, a troufám si říci, že i mezi soutěžícími - jakkoli samozřejmě každá soutěž je svého druhu konfrontací. Přisívá k tomu jednak krásné prostředí broumovského kláštera a koncertního sálu Dřevník, výborný pořadatelský tým a také snad možnost setkání s porotou po skončení soutěže, což dává celé akci také lidský rozměr. Rovněž přítomnost studentské poroty, která má zcela nezávislé hodnocení i diplomy, přispívá k příjemné atmosféře soutěže," uvedl ředitel soutěže Ivo Kahánek.

O vítězích soutěže rozhodla mezinárodní odborná porota: koncertní pianista a ředitel soutěže Ivo Kahánek, koncertní pianista a generální ředitel Intergramu Jan Simon, koncertní pianista a vedoucí oddělení klávesových nástrojů Pražské konzervatoře Milan Langer, koncertní pianistka a profesorka Scholy Cantorum v Paříži Marina Samson-Moussu a koncertní pianistka a profesorka Ostravské univerzity Eliška Novotná. Soutěž letos podpořili tito partneři: město Broumov, Ministerstvo kultury, Hobra-Školník, Petrof, Velvyslanectví Polské republiky a Agentura pro rozvoj Broumovska. Více informací na www.broumovskaklavesa.cz nebo na facebookovém profilu soutěže @broumovskaklavesa.

1. kategorie (do 11 let):

1. místo: Bartosz Frydel
1. místo: Julia Wójcik
2. místo: Rudolf Grepl
3. místo: Antoni Dakowski
3. místo: Adéla Mužíková

2. kategorie (12 – 13 let):

1. místo: Jonasz Kluza
2. místo: Pavol Bohdan Zápotočný
3. místo: Matěj Pinkas

3. kategorie (14 – 15 let):

1. místo: Eliška Tkadlčíková
2. místo: Mikolaj Woźniak
3. místo: Matyáš Meinczinger

4. kategorie (16 – 17 let):

2. místo: Maria Moliszewska
2. místo: Josefína Janková
3. místo: Markéta Vodrážková

Foto Michal Sedláček

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)