Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Mezinárodní klavírní soutěž pro děti a mládež Broumovská klávesa – 1. ročník
banner

Mezinárodní klavírní soutěž pro děti a mládež Broumovská klávesa – 1. ročník

Marcela Lilingová

Pátek, 22. dubna 2011

Mezinárodní klavírní soutěž pro děti a mládež Broumovská klávesa – 1. ročník

Agentura pro rozvoj Broumovska (APRB) již delší dobu a k oboustranné spokojenosti spolupracuje s klavírním virtuosem MgA. Ivo Kahánkem, PhD. Z této ověřené spolupráce vyšla i myšlenka uspořádání klavírní soutěže pro děti a mládež právě v Broumově, v místě, kde hudba zněla již od nepaměti a zní dodnes.

Ředitelem soutěže a autorem myšlenky je Ivo Kahánek, APRB byla pověřena pořadatelstvím. Soutěž se koná ve dnech 6. až 8. května 2011 a bude zakončena finálovým koncertem, ze kterého bude díky partnerství APRB a Českého rozhlasu Hradec Králové pořízen záznam.

Soutěž se koná pod osobní záštitou biskupa Václava Malého.

Hlavní cenou soutěže je klavír, nástroj věnovaný firmou Stárek. Další partnery a podporovatele soutěže naleznete na webových stránkách www.klavir.cz .

Roli pořadatele jsme přijali s radostí, ale i respektem a vědomím zodpovědnosti, kterou s tím na sebe bereme. Přestože můžeme využít cenné zkušenosti nasbírané za tři roky pořadatelství hudebního festivalu Za poklady Broumovska, je mezinárodní klavírní soutěž v mnohém odlišná a bude pro nás zcela novou zkušeností.

Přípravy soutěže jsou v tuto chvíli v plném proudu. Harmonogram jednotlivých kroků je dán a my jej postupně naplňujeme. Obeslali jsme více než čtyři stovky Základních uměleckých škol. Oslovili jsme další hudebně vzdělávací subjekty a s propagací soutěže nám významně pomáhá i mistr ladič Antonín Krbílek. Máme již první odezvy a žádosti o podrobnější informace od možných soutěžících a jejich pedagogů a rodičů. Kromě českých žáků a studentů máme zájemce až z daleké Číny. Podaří-li se dojednat podmínky příjezdu a pobytu v ČR, budeme mít zajímavou možnost srovnat pojetí evropské a asijské klavírní školy. Právě taková setkání žáků, ale i profesorů a rodičů jsou vedlejší, ale ne nepodstatné efekty soutěže.

Pro přihlášené soutěžící je potřeba vytvořit patřičné zázemí. Musí být zajištěn prostor pro zkoušení i soutěžní vystoupení, musí být zajištěno ubytování pro soutěžící i jejich doprovod, je potřeba vytvořit nabídku pro volný čas a připravit závěr soutěže – vyhlášení vítězů, předání cen a finálový koncert. Drobné ale nezbytné malé kroky, z nichž první máme za sebou.

Město Broumov dalo souhlas k bezplatnému pronájmu prostor Základní umělecké školy (ZUŠ) pro potřeby soutěže. Ta za svou vstřícnost získá na konci bezplatné naladění školních klavírů. Ředitel ZUŠ Rudolf Vogel soutěž vítá a dle svých možností bude při přípravách spolupracovat.

Pro soutěžní porotu se podařilo získat významná jména klavírního světa. Zasednou v ní pánové Prof. Ivan Klánský, předseda poroty, koncertní pianista, vedoucí katedry klávesových nástrojů HAMU Praha, MgA. Ivo Kahánek, Ph.D., ředitel soutěže, koncertní pianista, klavírní pedagog HAMU Praha, FU Ostravské univerzity, MgA. David Mareček, Ph.D., ředitel České filharmonie, klavírní pedagog Konzervatoř Brno, MgA. Jan Simon, koncertní pianista, intendant Symfonického orchestru Českého rozhlasu a zahraniční porotkyně paní Prof. Dr. Noemi Maczelka, DLA, koncertní pianistka, vedoucí uměleckého institutu a katedry hudebního vzdělávání Univerzity Szeged, Maďarsko. S dalšími zahraničními porotci jednáme, informace bude upřesněna.

Finance nezbytné k přípravě a realizaci soutěže a zajišťuje z velké části její ředitel Ivo Kahánek. APRB získala pro soutěž grant města Broumova a finanční podporu Královéhradeckého kraje. Dále vstupuje do rozpočtu soutěže pořadatelskými službami a prostorami bez nároku na honorář či úhradu energií. I to je výrazem partnerství a současně poděkování, že právě náš region, naše město bylo ředitelem soutěže vybráno k jejímu uskutečnění.

Třídenní klavírní maratón začíná přijezdem soutěžících a poroty ve čtvrtek 5. května odpoledne či večer a končí finálovým koncertem vítězů v kostele sv. Vojtěcha v neděli 8. května od 16:00 (nahráváno Českým rozhlasem Hradec Králové). Každý z účastníků má připraveno pět skladbiček. Rozděleni byli do tří kategorií, soutěžit budou během dvou dnů. 6. května od rána soutěžící ve 2. kategorii, tedy 11-12ti letí, 7. května dopoledne ti nejmladší ve věku od 7 do 10 let, odpoledne potom 3. kategorie, věk 13 a 14 let.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)