Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Mladý symfonický orchestr rozezní při neobvyklém turné nádražní budovy
banner

Mladý symfonický orchestr rozezní při neobvyklém turné nádražní budovy

Lucie Peterková

Úterý, 25. srpna 2020

Mladý symfonický orchestr rozezní při neobvyklém turné nádražní budovy

Mladí hudebníci z Police nad Metují, kteří si říkají Police Symphony Orchestra, zakončí letošní prázdniny sérií koncertů ve vybraných nádražních budovách. Partnerem jejich turné je totiž Správa železnic. Pro téměř šedesátihlavý orchestr byla vytipována nádraží v Plzni (27.8.), v Pardubicích (29.8.) a turné zakončí v Praze (30.8.).

"Stát se generálním partnerem tohoto jedinečného konceptu, je pro nás poctou," říká za Správu železnic Denisa Mašková a dodává: "Nejen, že turné v jednotlivých městech odehrává v nádražních budovách, které jsou krásné, a tím nás tedy reprezentují, ale celková myšlenka turné a její přesah - pomoci výtěžkem dětské onkologii, mluví sama za sebe. Doufáme, že se turné zúčastní co největší počet návštěvníků a ve všech městech bude panovat jedinečná atmosféra."

Koncerty budou vždy dva - od 15 a od 18 hodin. Náhodní i cíleně příchozí diváci dostanou pořádnou porci současné moderní hudby pod taktovkou Joela Hány. Zpívat budou cellistka Karolína Soukupová a herec Jan Sklenář. "Turné po nádražích symbolicky navazuje na loňské pouliční hraní orchestru, kdy jsme odehráli 14 koncertů na nejrůznějších místech, včetně pražského nádraží," vysvětluje zakladatelka orchestru Petra Soukupová a dodává: "Letos se budeme zastavovat pouze v nádražních budovách, kam přivezeme různé hudební žánry. Opravdu se moc těšíme, že díky Správě železnic budeme moci společně strávit konec prázdnin a ještě pomůžeme dobré věci."

Z turné vynechaný pátek 28. srpna pak muzikanti stráví v Hradci Králové, odkud bude jejich (pro veřejnost nepřístupný) koncert přenášet živě Český rozhlas Radiožurnál v rámci letní série "Koncerty pro jiné myšlenky".

Police Symphony Orchestra vybrané dobrovolné vstupné věnuje projektu Plešouni (www.plesouni.com), který pomáhá novým pacientům na dětské onkologii získat odvahu pro boj s těžkou diagnózou a připravuje je na průběh léčby prostřednictvím animovaného seriálu. Jeho autorkou je výtvarnice Eliška Podzimková, kterou spolupráce s PSO moc těší: "S mámou orchestru Petrou Soukupovou, jsme se potkaly úplně náhodou. Tehdy za mnou přišla s tím, že má orchestr, který by mi rád pomohl s Plešounama! Koukala jsem na ni, jak puk...," směje se Eliška a dodává: "Nedokážu si představit krásnější spojení, než s touhle bandou nadšenců, kteří mi už podruhé pomáhají vybrat peníze na chystaný animovaný seriál pro onkologicky nemocné děti, na kterém pracuji. Během jednoho vystoupení do vás dostanou tolik energie, že z toho žijete ještě několik týdnů. Doražte se dobít!," vzkazuje Eliška Podzimková.

Turné se uskuteční v desátém roce existence Police Symphony Orchestra a je součástí jubilejních oslav. Sezónu těleso zahájilo lednovým vyprodaným koncertem v pražské Lucerně. V souvislosti s pandemií Covid-19 byly ale další koncerty zrušeny, nebo přesunuty. V době rozvolnění protipandemických opatření pak na konci května vznikl on-line přenos koncertu z kláštera v Broumově, který zhlédlo zhruba 80 tisíc diváků. Turné po nádražích bylo původně plánováno na začátek července, aktuálně jím tedy PSO prázdniny uzavře.

Foto archiv PSO

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)