Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Muzikanti z Police Symphony Orchestra hledají 1000 lidí pro #1050
banner

Muzikanti z Police Symphony Orchestra hledají 1000 lidí pro #1050

René Herzán

Neděle, 10. ledna 2021

Muzikanti z Police Symphony Orchestra hledají 1000 lidí pro #1050

Mladí amatérští hudebníci z Police nad Metují, kteří si říkají Police Symphony Orchestra, přicházejí v novém roce s projektem nazvaným #1050. Muzikanti hledají 1000 lidí, kteří by pravidelným příspěvkem ve výši 50 Kč pomohli udržet v chodu početné těleso, které se na hudební scéně pohybuje už jedenáctým rokem.

Nejmladší členové Police Symphony Orchestra (PSO) jsou ještě na základních školách a snižují už tak nízký věkový průměr tělesa se zhruba pětašedesáti hráči. Jejich domovem je klášter v Polici nad Metují, kde mají zázemí a zkušebnu, kterou postupně renovují a kde se (pokud to dovolují opatření) pravidelně dvakrát v měsíci schází. V jejich režii pak vznikají neotřelá hudební vystoupení, z velké části s charitativním podtextem.

Teď sice naplánované koncerty muselo PSO vzdát, ale nevzdává se příprav na rozvolnění a rozhodně své fanoušky i sebe chce i v budoucnu těšit svou muzikou, energií i nevšedními zážitky.

Měsíční fungování hudební PSO domácnosti ale stojí přibližně 50.000 Kč, proto se
už v pondělí 11. ledna 2021 muzikanti obrátí na veřejnost a fanoušky, kteří by pravidelnou podporou pomohli pokrýt nezbytné náklady spojené s úpravami nových skladeb, servisem či doplněním hudebních nástrojů, a také s údržbou či další renovací zkušebny v polorozpadlém benediktinském klášteře. O to snazší pak bude pro hráče příprava dalších zajímavých projektů.

"Jen naše nadšení a určitý druh bláznovství k životu nestačí. Proto zakládáme #1050. Hledáme tisíc fanoušků, kteří jednou za měsíc oželí třeba kafe nebo dvě piva. A ušetřenou padesátikorunu pošlou právě nám," vysvětluje zakladatelka a máma orchestru Petra Soukupová hlavní myšlenku projektu spoušteného na platformě Darujme.cz.

Doposud náklady na fungování orchestr pokrýval z příspěvků dlouhodobých partnerů a podporovatelů, které byly ale primárně určeny právě na vznik originálních hudebních projektů. Část příjmů pak plynula z nebenefičních koncertů. A i když samotní hudebníci hrají bez nároku na honorář, náklady spojené s provozem tělesa jsou i přesto v řádech desítek tisíc korun měsíčně. Proto orchestr hledá další zdroje financování s vědomím, že na kvantitě produkcí už přidat nelze, ale na kvalitě ano!

Na www.darujme.cz/pso1050 je tedy možné se od ledna 2021 stát členem PSO rodiny a podpořit muzikanty, kteří jsou připraveni vše vracet v hudebních dárcích a dalším rozdáváním radosti. Každý z přispěvatelů #1050 bude pravidelně dostávat informace o dění v zákulisí a drobné kreativní benefity.

PSO V ČÍSLECH:
• 65 nadšených mladých hudebníků
• 38 nabušených obětavých pomocníků - PSOborců
• 1 věčně ubulená máma
• 130 koncertů - včetně pouličního turné, Lucerny, živého koncertu pro Radiožurnál či online koncertu se stotisícovou sledovaností
• 1 813 719 Kč darovaných na dobročinnost - péče o seniory, děti i zvířata; ekologie a kultura
• tisíce hodin zkoušení
• bezpočet plánů na nové projekty
• nekonečná zásobárna energie

PSO V AKCI:

Záznam živého koncertu – PS Online 31. 5. 2020

Záznam živého koncertu ČRo – Radiožurnál 28. 8. 2020

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)