Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahrají v sobotu živě z městských a obecních rozhlasů
banner

Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahrají v sobotu živě z městských a obecních rozhlasů

René Herzán

Středa, 27. ledna 2021

Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahrají v sobotu živě z městských a obecních rozhlasů

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují připravuje na sobotu 30. ledna 2021 od 15:00 – 15:20 hodin pro posluchače hudební happening "Na slyšenou!". Ten je koncipován jako živé vysílání pro obyvatele obcí a měst v celé České republice prostřednictvím místních rozhlasů. Cílem je vnést do veřejného prostoru pozitivní náladu prostřednictvím živé kultury, samozřejmě s veškerým respektem a ohledem na bezpečnost v aktuální situaci.

"S orchestrem chceme poukázat na to, že i v těžké době, je potřeba hledat cesty jak dostat živou kulturu k publiku. Cítíme, jak je nezbytné hledat i cesty k sobě navzájem, a to v jakékoliv době," vysvětluje záměr orchestru jeho zakladatelka Petra Soukupová a dodává: "Myslím, že v každé době je málo pozitivních zpráv, natož pak v této. Rádi bychom tak k co nejvíce lidem dostali obyčejnou radost prostřednictvím naší hudby. Snad potěší."

Samosprávy měst a obcí se až do pátku 29. 1. 2021 mohou stále připojovat. Stačí poslat email na adresu naslysenou@policesymphony.cz a v něm klidně jen "Jdeme do toho", ostatní informace obdrží obratem. Součástí příprav je i podpora na sociálních sítích, kterou orchestr pro jednotlivé obce předpřipravil a poskytne tak možnost přihlášeným, aby se dál o událost podělili s obyvateli a přizvali je k poslechu.

Aktuálně je se k projektu "Na slyšenou" přidalo už 55 měst a obcí. S desítkami dalších koordinátoři z řad členů orchestru jednají. "Připojují se města napříč celou Českou republikou," říká k dosavadnímu průběhu příprav členka orchestru a jedna z koordinátorek projektu Pavlína Nosková: "Oslovování měst a obcí jde zatím naprosto bez problémů, nesetkáváme se s žádnými negativními ohlasy. Nejčastěji jsme dotazováni na repertoár. Slíbit můžeme Krkonošské pohádky, lyrikálové Hladiny s Honzou Sklenářem, zazní hitovka Warvick Avenue v podání Karolíny Soukupové a Mišíkův Slunečný hrob," shrnuje dosavadní komunikaci Pavlína.

Orchestr se touto akcí hlásí k iniciativě #kulturunezastavis, založenou pražským souborem Cirk La Putyka. Iniciativa si klade za cíl přinášet živou kulturu publiku v období pandemické krize. Bezpečně a s respektem k vládním nařízením. V průběhu pandemie se tak umělcům staly podiem mnohdy ulice, dvorky, vitríny obchodů a hledištěm okna a balkony bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. K iniciativě se připojili profesionální nebo amatérské soubory a instituce napříč Českou republikou například v happeningu "Majáky české kultury". www.kulturunezastavis.cz

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Např. zpěváci Ondřej Ruml, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Maxián, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Václav Zahradník, sólisté baletu Národního divadla, herec Miloň Čepelka, moderátorka Lucie Výborná a mnoho dalších. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 170 000 diváků, a to včetně mnoha beneficí, na kterých dokázali vybrat více než 1,8 milionu Kč.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)