Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahráli najednou pro více než 80 měst a obcí prostřednictvím místních rozhlasů

Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahráli najednou pro více než 80 měst a obcí prostřednictvím místních rozhlasů

Lucie Peterková

Neděle, 31. ledna 2021

Muzikanti z Police Symphony Orchestra zahráli najednou pro více než 80 měst a obcí prostřednictvím místních rozhlasů

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují v sobotu 30. ledna 2021 odehrál patnácti minutový živý koncert "Na slyšenou!", komponovaný jako happening na podporu živé kultury. Prostřednictvím místních rozhlasů zazněly 4 skladby (Krkonošské pohádky, Hladiny, Warvick Avenue a Slunečný hrob) ve všech 14 krajích Česka. Podle odhadů organizátorů mohlo přenos slyšet až 300.000 lidí.

Šedesátičlenné těleso živě odehrálo z kulturního zařízení Pellyho domy v Polici nad Metují, kde bylo možné dodržet bezpečné rozstupy a všechna další opatření. Zároveň před akcí absolvovali hudebníci testy na nemoc Covid-19.

Hudba byla přenášena prostřednictvím skrytého odkazu na kanálu YouTube, který dopředu obdrželi přihlašovatelé z jednotlivých míst. Už v průběhu přenosu dostával orchestr zpětnou vazbu, většinou, že spojení je navázáno. Pro některé obyvatele bylo vysílání překvapením, například pro rodinu Mikolášíkovu z Hradce Králové, kteří s dvěma chlapci přijeli na chalupu do obce Javor u Teplic nad Metují. "Byli jsme právě venku a najednou slyšíme hudbu. Naši synové byli velmi překvapeni, protože z města obecní rozhlas neznají. Na chvíli dokonce přestali řádit ve sněhu a jen se divili, co to tu hraje. A mě potěšilo, když jsem slyšela zpívat Jana Sklenáře, kterého znám z hradeckého Klicperova divadla. Bylo to moc milé a mělo by to být častěji. Už nám ta kultura opravdu chybí," řekla Míša Mikolášíková. Byla ale také místa, kterým se spojení navázat nepodařilo, například v Předměřicích nad Labem, kde bohužel bylo ticho.

Hudebníci akci připravovali pouze několik dní, za tu dobu dokázali svou výzvou oslovit více než 80 obcí a měst, odkud bylo potvrzeno, že se připojí. Nejmenší byla podle všeho Suchá Lhota u Litomyšle s 83 obyvateli. Největším městem pak devadesátitisícové Ústí nad Labem. "Zatím ještě přesně nevíme, kde všude jsme byli slyšet, ale děkujeme všem, kteří do toho s námi šli," říká dojatě zakladatelka orchestru PSO Petra Soukupová těsně po skončení vysílání. "U nás v Polici víme, že za námi úžasně stojí, ale že se přidají místa z celé naší země, nás samotné vlastně překvapilo. Přáli jsme si to, a pokud se spojení technicky podařilo navázat, jsme vděční za každého posluchače, kterému jsme snad udělali radost," dodává Petra Soukupová.

Police Symphony Orchestra zahájil happeningem "Na slyšenou!" trilogii podobných aktivit. Podle aktuálních opatření by další počin mohl být už ve vizuálním formátu "Na viděnou", až po koncert "Na shledanou", tedy prezenční a s diváky.

Orchestr se happeningem "Na slyšenou" hlásil k iniciativě #kulturunezastavis, založenou pražským souborem Cirk La Putyka. Iniciativa si klade za cíl přinášet živou kulturu publiku v období pandemické krize. Bezpečně a s respektem k vládním nařízením. V průběhu pandemie se tak umělcům staly podiem mnohdy ulice, dvorky, vitríny obchodů a hledištěm okna a balkony bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. K iniciativě se připojili profesionální nebo amatérské soubory a instituce napříč Českou republikou například v happeningu "Majáky české kultury".

www.kulturunezastavis.cz

Foto Michal Bareš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)