Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Na Bigboši zazáří kapela Zrní
banner

Na Bigboši zazáří kapela Zrní

Markéta Hanušová

Úterý, 3. července 2018

Na Bigboši zazáří kapela Zrní

Letní festival Bigboš Křinice přivítá 28. července od 15 hodin na statku v Křinicích nejen regionální kapely. Tradičně vystoupí kapela Kluci (pořadatel festivalu), pražská kapela Mala Ruckus nebo hradečtí Glad for day. Hlavní hvězdou letošního ročníku je jednička na české alternativní hudební scéně – kladenská kapela Zrní.

Čtyři Honzové a jeden Ondřej oslavili 23. června společných 17 let kapelního života. V loňském roce vyprodali samostatným koncertem Fórum Karlín, vrcholem jarně-letní festivalové sezóny bylo vystoupení na unikátním pražském festivalu Metronom, kde hráli v rámci oslavy 30 let kapely Tata Bojs. Poslední album Jiskřící natáčeli v lednu roku 2017 v Madridu a v letošním roce brázdí republiku s unikátním turné "Černá hodinka a půl", která je založená na propojení kapely s divákem, intimní atmosféře a netradičních místech. Na několik otázek odpověděl člen kapely Jan Unger.

Vyprodané "svíčkové" koncerty, jedinečná a neopakovatelná atmosféra... Koncept skvělý pro publikum a podle atmosféry i pro vás. Budete pokračovat i na podzim nebo chystáte pro fanoušky něco nového? Možná ve stylu speciálního turné po Praze? Když byla střecha, tak co takhle třeba do podzemí?

Je možné, že i dál budeme v tomto konceptu pokračovat, protože nás to hodně baví a podle reakcí to hodně baví i naše fanoušky. Tyto malé koncerty jsou trochu jiná disciplína. Tím, že je to na malých místech s omezenou kapacitou kolem 150 lidí, tak se vytvoří taková rodinná atmosféra a my komunikujeme s konkrétníma lidma, ne jako na velkém podiu, kde shora koukám na určitou masu, a tak nějak si představuji jejího virtuálního mluvčího, ke kterému mluvím. To je velký rozdíl. Pak má také své kouzlo hrát bez elektroniky, protože je to živější, nejsme svázaný tempem samplů. A bez světel, které jinak absolutně pomáhají dynamice koncertu. A tak je to víc jen o nás a o muzikantském řemesle. Důležitá jsou i ta místa. Bereme v rámci svíčkových koncertů lidi s sebou na místa, kam by se třeba běžně nedostali, nebo ne na koncert. A je to vždycky pěkný večer i právě díky tomu, že je pěkné to místo.

Letos jste s kapelou absolvovali, tuším, dvě soustředění. Věřím, že vám to určitě hodně dalo, stmelilo kapelní energii, byl prostor pro rozvoj kreativity a vznik něčeho nového. Byl nějaký okamžik při hraní, melodie, o kterém byste mohli říci např. "jo, tak z toho bude skvělej song, tohle je ono"? Můžeme se už teď těšit?

Jo. Ty soustředění se hodně povedly. Byla pohoda, dobrá atmosféra a nahráli jsme spoustu hodin improvizací. Obzvlášť to druhé soustředění, které následovalo asi dva měsíce po tom prvnim, bylo hodně plodné. To tím, že už jsme byli z toho prvního tak nějak otrkaný a už jsme jen naskočili na vlnu. Teď nahrávky posloucháme a hledáme v nich věci, které budeme zpracovávat. Shodujeme se, že je tam toho nebývale dost. Připomíná nám to materiál po soustředění v roce 2011, po kterém vznikla deska Soundtrack ke konci světa. Tam tehdy bylo v těch improvizacích také velké množství už téměř rovnou zahraných písniček. Takže teď se těšíme, jak to zpracujeme. Je to hodně nadějné.

Velmi sympaticky čeříš vody kapelního Facebooku verši, předáním poslání nebo vyjádřením názoru. Je to momentální stav mysli, co se publikuje, nebo to mívá delší vývoj? Skrývá se v tom reakce na aktuální životní dění nebo třeba jen přijde okamžiková myšlenka?

Díky. Obojí. Něco jsou mé zápisky, třeba z lavičky v parku a něco jsou texty, které dlouho vymýšlím, upravuju a piluju. Někdy poezie a někdy mám potřebu se vyjádřit třeba k aktuální politické situaci. V tom třeba jako kapela nechceme být uplně tichý. Když cítíme, že se děje něco špatného, třeba v oblasti omezování lidských práv, svobody, demokracie, tak se ozýváme.

Na Broumovsku jste před roky hráli v Šonově, teď budete koncertovat uprostřed polí v Křinicích na statku. Cesta daleká, ale na místo skvostné přírody a Geniem Loci. Máte čas ve "vaší" plné sezóně festivalů přijet dřív a mrknout se trochu po místě, kde hrajete?

Často na to prostor neni. Ale když jo, což se stává třeba mezi několika koncertama jedné šňůry, kdy jsme spolu v kuse a je přes den mezi hraním čas, děláme si výlety. A to je skvělé. Ovlivňuje to i koncert, do kterého se to potom odráží. My tomu řikáme "koncert s příběhem". Já se ale snažím i na místech, kam přijedeme, třeba pouhou hodinu před zvukovkou, vyrazit aspoň na chvíli do ulic a trochu pochopit, kde to vlastně jsem. Pomáhá mi to, abych se přepnul do jiného módu a naladil na hraní pro lidi.

Při hraní se potkáváte s mnoha muzikanty. Potkali jste, ptám se hlavně na regionální sféru, někoho, kdo by vás fakt zaujal? A sbírají od vás "místní" muzikanti třeba zkušenosti, mají na vás v backstagi otázky?

Hehe. Zkušenosti od nás nikdo nesbírá, zaplaťpámbůh, a s místníma kapelama se příliš často nepotkáváme.

Plánujete termínově vydání nového alba nebo se máme nechat překvapit?

Plánujeme desku vydat na podzim 2019. To by mohlo vyjít, ale zkušenost nám řiká, že s termínama je to vždycky ošemetné. Prostě, až bude hotová tahle naše nejlepší deska, tak ji vydáme.

Děkuji za rozhovor!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)