Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Na festivalu miniRockTrencle debutovala broumovská kapela Hellmania
banner

Na festivalu miniRockTrencle debutovala broumovská kapela Hellmania

Martin Bartoš

Úterý, 19. března 2013

Na festivalu miniRockTrencle debutovala broumovská kapela Hellmania

K nedělnímu ránu skončil v hospodě U Bůnů v Hejtmánkovicích druhý ročník jednovečerního fesťáčku miniRockTrencle, který je v podstatě připomínkou letní víkendové akce pořádané partou kamarádů již po třináct let v červenci. Letošní nabídka kapel přinesla několik zajímavostí. Svůj úplně první debut si zde odbyla domovská začínající parta HELLMANIA, pozvání přijali zahraniční hosté z Polska a JO!SKA zahrál opět improvizovaně.

Úvod pochopitelně patřil HELLMANIA. Ta za svou krátkou existenci vytvořila hrstku písní, takže během pár desítek minut zazněla celá jejich tvorba. O předvedeném výkonu nelze moc hodnocení vznést, teprve budoucnost ukáže, jak to opravdu myslí. V současné době lze vyzdvihnout ženský vokál, snahu pracovat se změnou rytmu a odvahu, se kterou se Břéťa pouštěl do sól. Prezentovaný crossover, ale většinou zůstal skrytý za nepřehledným zvukem, takže není moc co popisovat. Broumovský kvartet je na své hudební cestě teprve na začátku.

Po Hellmania následovaly necelé dvě hodiny melancholické atmosféry post-hardcoru a post-blackmetalu. Prvně zmíněným žánrem se bez zpěvné části prezentovalo jičínské trio Abraham. Hlavní porci předložili v rovnoměrném rozložení kompozičních úloh dvou melodicky nespoutaných kytar a úderně flexibilních bicí. Výsledkem byla atraktivní průprava akustickým světem různě spletených vyhrávek.

Obdobně se předvedli Entropia z polské Olešnice. O něco méně melodičtěji, avšak více z chmurných koutů podvědomí zněly temně kovotepané ostřejší riffy různě protínané dvěma výškově odlišnými growly. Polští mladíci představili svůj debut Vesper, který vyšel na konci února, a jednoznačně se stali hvězdou večera. Posledním nezmíněným účinkujícím byli lánovští punkeři Driák, již potěšili tance chtivou část návštěvníků obdobně jako Jo!Ska, kteří byli nuceni zahrát tentokrát bez baskytary.

V celku povedená akce nabídla řadu silných zážitků obdobně jako jednodušších tanečních za lidumilné vstupné. Nabídka merchu byla skromná. Ne každý z účastníků se může chlubit vydanou deskou či nějakým kusem oblečení. Rozhodně svou úlohu nikdo z přítomných neodfláknul.

Foto Tomáš ToM Šrejber (Martin Bartoš je redaktor hudebních magazínů Aardvark.cz a Abysszine.com)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)