Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Na "pokladový" festival míří soubor staré hudby Collegium Marianum. Hudební dílna představí dětem staré hudební nástroje
banner

Na "pokladový" festival míří soubor staré hudby Collegium Marianum. Hudební dílna představí dětem staré hudební nástroje

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Čtvrtek, 8. srpna 2013

Na "pokladový" festival míří soubor staré hudby Collegium Marianum. Hudební dílna představí dětem staré hudební nástroje

Sedmý podvečer festivalu Za poklady Broumovska nabídne v sobotu 10. srpna koncert jednoho z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum interpretující díla skladatelů 17. a 18. století. Koncertu předchází hudební dílna pro děti. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy dětem představí staré hudební nástroje a jejich vývoj až k současné podobě. Koncert se koná v Otovicích v kostele sv. Barbory od 18 hodin, hudební dílna začíná v 10 hodin v sále Kreslírny bývalého klášterního gymnázia v Broumově. Vstupné na obě akce je dobrovolné.

Prostory kostela v Otovicích tentokrát zaplní barokní hudba v podání prestižního souboru Collegium Marianum. Od svého založení v roce 1997 se věnuje hudbě 17. a 18. století se zaměřením na české a ve střední Evropě působící autory. Publiku festivalu Za poklady Broumovska předvede hudbu Johana Sebastiana Bacha, jeho syna Carla Philippa Emanuela Bacha a Johanna Gottlieba Janitsche. Jako jeden z mála takto profilovaných profesionálních souborů v ČR má Collegium Marianum na repertoáru nejen koncertní díla, ale pravidelně se také věnuje scénickým projektům. Soubor působí pod uměleckým vedením flétnistky Jany Semerádové, která zároveň působí jako sólistka u významných evropských orchestrů.

Podvečernímu koncertu bude předcházet hudební dílna pro děti v sále Kreslírny bývalého klášterního gymnázia v Broumově. "V této chvíli je přihlášena dvacítka dětí. Kapacita hudební dílny je omezená, ale pár volných míst ještě zbývá," říká k doprovodnému programu festivalu jeho ředitelka Marcela Lilingová. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy představí dětem staré hudební nástroje a jejich vývoj až k dnešní podobě.

Collegium Marianum se těší uznání zahraniční i české odborné kritiky a pravidelně natáčí pro Českou televizi, Český rozhlas a zahraniční rozhlasové stanice, jejich vystoupení na festivalech a prestižních pódiích jsou přijímána s velkým ohlasem. V lednu 2010 se Collegium Marianum stalo nositelem ocenění za zásluhy o kvalitu a šíření české hudby udělovaného českou sekcí Mezinárodní hudební rady UNESCO.

Vedoucí souboru flétnistka Jana Semerádová je laureátkou mezinárodních soutěží v Magdeburku a Mnichově. Věnuje se intenzivní badatelské činnosti v českých a zahraničních archivech a studiu barokní gestiky, deklamace a tance. Své nevšední dramaturgie nezřídka staví na propojení hudebního a dramatického umění, které zasazuje do autentického prostředí barokních sálů.

Profily umělců a informace o programu sedmého festivalovaného koncertu naleznete na webových stránkách festivalu Za poklady Broumovska.

Foto a video archiv Collegium Marianum

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)