Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Na závěrečném koncertu festivalu Za poklady Broumovska vystoupí Kühnův smíšený sbor
banner

Na závěrečném koncertu festivalu Za poklady Broumovska vystoupí Kühnův smíšený sbor

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 1. září 2016

Na závěrečném koncertu festivalu Za poklady Broumovska vystoupí Kühnův smíšený sbor

11. ročník festivalu letos naposledy přivítá posluchače při závěrečném koncertu, který se uskuteční v sobotu 3. září od 18 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Poslední hudební zážitek nabídne Kühnův smíšený sbor se sólisty Kateřinou Kalvachovou, Sylvou Čmugrovou, Václavem Lemberkem, Jakubem Hrubým a varhaníkem Pavlem Černým, pod vedením dirigenta Marka Vorlíčka.

Během večera zazní Lužanská mše D dur op. 86 Antonína Dvořáka. Festival měla původně zakončit Celebration Mass známého českého hudebníka a skladatele Karla Růžičky. Ze zdravotních důvodů však program musel být změněn.

Kühnův smíšený sbor patří do hudebního světa již půl století. Vznikl v roce 1959 připojením mužských hlasů k původně ženskému komornímu sboru, který založil ještě během svých studií na AMU v roce 1958 Pavel Kühn. Navázal tak na práci svých rodičů, sbormistrů Markéty a Jana Kühnových. K prvnímu koncertu tehdy nového sboru napsal Bohuslav Martinů kantátu Mikeš z hor.

Sbor se postupně stal průkopníkem v uvádění a cappellových děl světového romantismu v koncertních sálech a nahrávacích studiích. Vedle řady vítězství v mezinárodních sborových soutěžích – např. v Itálii a Maďarsku – prokázal své kvality také v repertoáru oratorním a kantátovém, jenž se vyvíjel především v úzké spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a jeho dirigenty. Těleso bylo partnerem i dalších prestižních symfonických těles domácích a zahraničních. V 80. letech 20. století byl sbor přizván k několika projektům NederlandsDansTheater, podílel se na představeních choreografa Jiřího Kyliána s hudbou I. Stravinského, M. Ravela, L. Janáčka, B. Martinů a P. Ebena. Neméně výraznou a důležitou aktivitou sboru byla také účast na nahrávání filmové hudby (např. Miloš Forman: Lid versus Larry Flint či hudby Zdeňka Lišky) nebo oper (např. Luboš Fišer: Lancelot).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)