Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Náchodský Smíme prosit? se nechal inspirovat vídeňským Plesem v opeře
banner

Náchodský Smíme prosit? se nechal inspirovat vídeňským Plesem v opeře

Jaroslav Špulák

Středa, 11. února 2015

Náchodský Smíme prosit? se nechal inspirovat vídeňským Plesem v opeře

Balet Národního divadla, Prague Cello Quartet, zpěvák Ondřej Ruml, akrobaté Flying Boys, Police Symphony Orchestra a swingový Zatrestband. Ti všichni se představí 14. února od 19 hodin v Divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě na plese nazvaném Smíme prosit? Je to jeho první ročník.

"Při vymýšlení dramaturgie jsme se hodně inspirovali vídeňským Plesem v opeře. Také na něm vystupují například balet a symfonický orchestr. Na Smíme prosit? bude první polovina plesu spíše klasičtěji zaměřená, představí se Police Symphony Orchestra, Balet Národního divadla a Prague Cello Quartet. Ve druhé polovině bude zpívat Ondřej Ruml a hrát swingový Zatrestband.

"Původně jsme chtěli spojit dva orchestry regionu. Z toho záměru ale sešlo, a tak jsem při brouzdání na internetu objevila Zatrestband a zaujala mě jeho energie. Mám totiž v hudbě energii ráda. V podstatě se mi podařilo pozvat na akci všechny umělce, které jsem si vysnila," říká Petra Soukupová, dvacetiletá studentka JAMU v Brně, spoluzakladatelka Police Symphony Orchestra a hlavní organizátorka plesu.

V Náchodě se představí na osmdesát účinkujících a kromě kulturního programu na návštěvníky čeká i bohatá tombola. Večerem budou provázet sourozenci Lucie a Tomáš Peterkovi, potrvá do půl druhé a část finančního výtěžku z akce poputuje na konto nadace Českého rozhlasu Světluška.

"Vždy nás těší, když můžeme uspořádat akci, kterou můžeme někomu pomoci. Spolupráce se Světluškou vyplynula přirozeně, neboť naším hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas a Světluška je jeho součástí. Konkrétně bychom část z výtěžku chtěli věnovat dítěti s hudebním nadáním s nadějí, že by mohla vzniknout budoucí hudební spolupráce našeho orchestru s ním," vysvětluje Soukupová.

Ples začala chystat už v dubnu loňského roku. Do konce srpna oslovovala sponzory, protože chtěla mít pevný finanční základ, a jakmile jej měla, věnovala se samotné organizaci. "Ples je součástí oslav pěti let existence Police Symphony Orchestra. Chtěla bych, aby lidé byli spokojeni, akci si užili a aby na ni vzpomínali. Další totiž plánuju až zase za pět let. Kdyby ale bylo patrné, že se ples líbil tak, že by si ho lidé rádi zopakovali dříve, šla bych do uspořádání podobné akce dřív," svěřuje se ještě Petra Soukupová.

Foto Martin Kábrt

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)