Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Něco podobného ještě v České republice nebylo

Něco podobného ještě v České republice nebylo

Petr Štěpnička

Pondělí, 7. září 2020

Něco podobného ještě v České republice nebylo

Sešlo se to vlastně úplně náhodně. Na jedné straně akce Free World Broumov, jejíž podtext tvořila myšlenka o svobodomyslnosti, na druhém pocitovém pólu zpráva, že pořadateli sobotního sedánku, panu Stanislavu Pitašovi, úřady zavírají klub Eden. To zapůsobilo na mnoho lidí jako bodnutí do srdce, nikdo tomu nechtěl věřit a poté - když se informace potvrdila - to tak nikdo nechtěl nechat.

Okamžitě se zvedla mohutná vlna solidarity, nabídek o finanční pomoc, hudebníci začali nahrávat videa na podporu klubu. Vzkaz je jasný. Broumováci (a zdaleka nejen oni) chtějí mít "svůj" klub Eden. Situace by tedy nakonec nemusela mít tak černé obrysy, jak se jevilo na začátku (více informací chceme přinést v brzkém rozhovoru s p. Pitašem).

Možná i proto bylo na návštěvnících sobotní akce Free World znát, jak se jim předváděná show líbí. Nešlo o excentrické projevy nadšení (však byly také pouhé tři hodiny odpoledne), vlnka spokojenosti ale projížděla početným davem naprosto zřetelně a energie pulzovala oběma směry. Pódium krom hlavního tahouna - kapely Trilobit - okupovali další zpěváci, které doprovázelo několik (bas)kytaristů a bicmenů. Jistě, nakonec to byl jen zlomek z původně zamýšleného 160 hlavého ansámblu, a přece šlo o zážitek mimořádný a jedinečný. Komornější vyznění akce jako by se pro Broumov stalo plusem, nikoli naopak.

Pomohlo tomu i proti původnímu plánu změněné místo konání - Kostelní náměstí se ukázalo jako prostor, ve kterém se kolektivní atmosféra rozkládala s ideální koncentrovaností. Zvuk byl naprosto v pořádku, za což míří chvála k technické sekci, zvláštní respekt ale zaslouží vystupující. Všichni svůj "jaming" v masovém kotli zvládli se ctí, repertoár přitom neobsahoval pouze předem avizované skladby, ale také několik spontánně přidaných položek (např. nestárnoucí hit "Špinavý záda").

Nakonec došlo i na opakování původně hraných písní, jelikož moment, kdy se mělo oficiálně končit, nepřicházel pro většinu návštěvníků v úvahu. Celá akce totiž kvůli hrozbě deště začala o několik desítek minut dřív, mnoho lidí přišlo tzv. načas (a v průběhu se trousili další a další), takže protahování hudebního setu bylo více než rozumné. Pak se ale přece jenom začala zlověstně stahovat mračna, a tak bylo nutné - nezastřešenou - aparaturu sklidit. Vše se nakonec stihlo, déšť milosrdně počkal. Jakoby i vesmír chtěl naznačit, že pořádání takovýchto akcí je bohulibá záležitost. Nezbývá než doufat, že se s podobně osvíceným pohledem podaří zakončit také aktuální "kauzu Eden".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)