Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Nenechte si ujít: Terne Čhave a opravdický Rom´n´Roll v Edenu

Nenechte si ujít: Terne Čhave a opravdický Rom´n´Roll v Edenu

MP, foto archiv Terne Čhave

Čtvrtek, 15. června 2023

Nenechte si ujít: Terne Čhave a opravdický Rom´n´Roll v Edenu

Skupina Terne Čhave, která překračuje etnické i žánrové hranice, vystoupí v pátek 16. června v Undergroundovém klubu Eden. Posluchači se mohou těšit nejen na rychlé rytmy, ale především na opravdický Rom´n´Roll.

Do broumovského klubu Eden přijíždějí Terne Čhave, kteří představují na české i evropské hudební scéně jedinečný fenomén. V současné době jsou nejstarší fungující českou romskou kapelou. Již od svých počátků, které sahají do 80. let, se drží svých romských kořenů, nespokojují se však s nekonečnými variacemi na klasický romský folklór, ale vydávají se na svébytnou cestu do různých hudebních oblastí. Jejich vývoj tak směřuje od folku přes world music až po styl, který si příznačně nazvali Rom'n'Roll. Tento přístup jim v roce 2009 přinesl ocenění Anděl za desku s názvem More, love!

Již dávno se postavili na vlastní nohy, překročili hranice romského ghetta a vydali se do velkého světa. Přijali mezi sebe bílé gadže, projeli Evropu od Maďarska přes Itálii, Německo, Belgii, Holandsko až nahoru do Skotska. Po koncertě v Broumově budou letos koncertovat po celé léto až do podzimu po celé České republice.

Potřeba hledání výrazu, který by odrážel nejen hudební zkušenost, ale i individuální pohled na svět jednotlivých členů kapely, vede k tomu, že se v jejich hudbě kromě tradičních romských motivů odráží i prvky jiných stylů nebo energie ulice. Jejich romství se projevuje zejména v romských textech, ve kterých zpívají o místě Romů (a všech lidí) v dnešním neustále se měnícím světě, o hledání vlastní cesty a identity, ale i o tématech, jako jsou láska, peníze, práce nebo třeba i halušky. Inspiraci čerpají z vlastních zkušeností nebo příběhů, které pronikají do jejich životů, díky čemuž jsou texty autentické, bez ohraných klišé nebo patosu.

Co si z jejich hudby odnesete, je zcela na vás – garantujeme ale, že tento generacemi prověřený příval energie a pozitivních emocí je tím nejlepším lékem na deprese. Vždyť na co by nám byly problémy, kdybychom se z nich nemohli vyzpívat nebo vytancovat.

Ať žije Rom'n'Roll!

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)