Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Neobvyklé spojení saxofonu a kytary nabídne v Šonově soudobou polskou hudbu
banner

Neobvyklé spojení saxofonu a kytary nabídne v Šonově soudobou polskou hudbu

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 12. srpna 2021

Neobvyklé spojení saxofonu a kytary nabídne v Šonově soudobou polskou hudbu

Po intenzivním hornovém týdnu bude v sobotu 14. srpna pokračovat festival Za poklady Broumovska koncertem polského manželského páru The Six & Sax Duo. V šonovském kostele sv. Markéty zazní od 18 hodin díla Łukasze Wośe a Marka Pasieczného, i začínajících skladatelek Weroniky Ratusińské-Zamuszko a Ewy Fabiańské-Jelińské. Neobvyklé spojení kytary a saxofonu nabídne originální zvukový experiment. Vstupné na koncert je dobrovolné.

Ve svém programu představí saxofonistka Magdalena Jakubska-Szymiec spolu s kytaristou Grzegorzem Szymiecem především soudobou polskou hudbu v premiérách děl Łukasze Wośe a Marka Pasieczného, i začínajících skladatelek Weroniky Ratusińské-Zamuszko a Ewy Fabiańské-Jelińské. Intimní souhra saxofonu a kytary tak přiveze na Broumovsko zcela nový zvukový zážitek. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek podpoří postupnou rekonstrukci unikátních broumovských kostelů.

Program koncertu:

Francis Kleyjans: Aria č. 1 op. 92 B

Barbara Kaszuba: Forest stream, verze pro sopránový saxofon a kytaru (aranžmá Barbara Kaszuba)

Łukasz Woś: Nocturne 

Ewa Fabiańska-Jelińska: The Soul of Seoul, verze pro sopránový saxofon a kytaru 

I Allegro espressivo, II Andante cantabile

Franz Schubert: Allegro moderato ze Sonáty a moll Arpeggione D. 821, verze pro soprán saxofon a kytaru (kytarový part úprava Konrad Ragossing [Edition Schott], part saxofonu úprava Magdalena Jakubska-Szymiec, 2018)

Weronika Ratusińska-Zamuszko:  Nymphes 

I. Nereids, III Dryads

Łukasz Woś:  The Little Triptych (výběr)

1. Prelude, 2. Waltz

Marek Pasieczny (*1980): Six Folk Melodies (výběr)

Six & Sax Duo založili v roce 2018 manželé Magdalena Jakubska-Szymiec (saxofon) a Grzegorz Szymiec (kytara). Unikátní spojení dvou různorodých nástrojů i jejich repertoár vzbuzuje zájem nejen v Polsku, ale i v zahraničí. Duo se nebojí experimentovat s různými žánry. Kromě klasické hudby a děl psaných původně pro kytaru a saxofon, oživují svůj repertoár oba umělci úpravami děl rozličných autorů (Ryō Noda, Ciarán Farrell nebo Franz Schubert). Sympatická je jejich koncepce aktivní propagace soudobé polské hudby. Často zařazují do svých programů skladby dedikované přímo duu od  Łukasze Wośe, Ewy Fabiańske-Jelińske, Weroniky Ratusińske-Zamuszko nebo Marka Pasieczného. Soubor je od svého vzniku hostem domácích i zahraničních festivalů, výběrem Mezinárodní klarinetový festival Clarimania ve Wroclavi, poznaňský SaxEvent, 15. Mezinárodní hudební festival Sacrum Non Profanum ve Štětíně, nebo Bielsko-Biala International Saxfest, festival DUETOMANIA v Poznani atd. V lednu 2019 pořádali manželé mistrovký kurz v Thajsku a zahráli v Bangkoku na Mahidol University. V květnu 2019 se umělci připojili k maestru Ryo Noda na pozvání Akogo? Nadace. Na začátku letošního roku vydalo Six & Sax Duo debutové album s názvem “New Dimension” pod labelem Sarton.

Z důvodu aktuálních nařízení vlády je kapacita kostelů pro návštěvníky omezena na 75 %. Pořadatelé taktéž prosí návštěvníky o dodržování aktuálních nařízení pro účast na koncertu.  Místa na koncert je možné rezervovat na emailu tereza.kramplova@zapoklady.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)