Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Neodolatelný romský čardáš

Neodolatelný romský čardáš

Text a foto Petr Štěpnička

Úterý, 20. června 2023

Neodolatelný romský čardáš

Malé ohlédnutí za pátečním koncertem skupiny Terne Čhave v klubu Eden.

Hudební akce, která se v klubu Eden konala 16. června, slibovala už dopředu velké věci. Do Broumova toho večera dorazila parta Terne Čhave, která je považována za přední romský spolek domácí scény. Bohatá kariéra této kapely, jejíž počátky sahají do útrob 80. let a jež byla v roce 2009 korunována ziskem Anděla za desku "More, love!", byla motivací, která se automaticky propojila s touhou po zábavném a energicky prožitém večeru. Smělé přání, jež se ovšem stalo realitou ihned po odehrání prvních tónů. Šestihlavá skvadra z Hradce Králové rozpoutala barvitý kaleidoskop nejrůznějších stylů (neboli vlastními slovy "rom'n'roll"), mezi jehož subžánrovými střípky nechyběl romský folklór, jazz či prog rock. Trumpeta a saxofon dodaly hudbě hravý "skáčkový" nádech, emotivní i výbušnou náladotvorbu pak zajistila vokální sekce, v čele s frontmanem Gejzou Bendigem.

Publikum na hudbu kapely reagovalo od první do poslední písně, a to s patřičnou gradací, které pomohla i přestávka oddělující první a druhou část vystoupení. Diváků nedorazilo závratné množství, což lze považovat za jedinou kaňku daného večera, na druhou stranu měl každý dostatek prostoru na projevení svých tanečních kreací. Při letmém pohledu do sálu se alespoň trochu vlnil snad úplně každý, což hudebníci kvitovali spokojenými úsměvy a někteří z nich i patřičně energickými pohyby. Koncert Terne Čhave byl nadmíru příjemným oživením tradičních edenovských akcí, a nelze než doufat, že jsme tuhle výjimečnou kapelu neviděli v Broumově naposled!

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)