Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • O výsledcích Broumovské klávesy rozhodla porota v čele s klavíristou Janem Simonem
banner

O výsledcích Broumovské klávesy rozhodla porota v čele s klavíristou Janem Simonem

Kateřina Ostradecká

Středa, 19. května 2021

O výsledcích Broumovské klávesy rozhodla porota v čele s klavíristou Janem Simonem

Mezinárodní soutěž Broumovská klávesa, která se od pátku do neděle uskutečnila v broumovském klášteře, již zná vítěze. Své výkony představili v rámci 11. ročníku soutěže mladí klavíristé ze tří zemí Evropy. Soutěž proběhla jako jedna z prvních akcí po rozvolnění prezenční formou.

Z přihlášené čtyřicítky soutěžících se v Broumově nakonec představilo 34 mladých pianistů z České republiky, Slovenska a Polska. O výkonech rozhodovala odborná porota ve složení: umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek, předseda poroty Jan Simon, pianisté Milan Langer a Eliška Novotná a generální ředitel České filharmonie David Mareček. Mladí pianisté hráli na koncertní klavír Steinway & Sons v koncertním sále Dřevník, zázemí i cvičné místnosti pak nabídl soutěžícím broumovský klášter. Soutěž proběhla za dodržení přísných hygienických opatření jako jedna z prvních akcí prezenčně.

„Vidět všechny soutěžící natěšené na svá vystoupení bylo po tak dlouhé době online přípravy až dojemné. Velký dík patří učitelům a pedagogům, že se mladým pianistům v nestandardních podmínkách věnovali, i všem soutěžícím, kteří předvedli skvělé výkony,“ zhodnotila letošní průběh soutěže za organizátory Tereza Kramplová.

VÝSLEDKY BROUMOVSKÉ KLÁVESY 2021:

1. kategorie (do 11 let včetně)

1. místo – Nora Lubbadová
1. místo – Viktorie Kozánková
2. místo – Matěj Korytář
3. místo – Jaroslav Skalka
Čestné uznání 1. stupně – Anna Zimowska (PL), Alicja Rucińska (PL)
Čestné uznání – Sára Kolaříková, Nikol Hamplová, Sára Košminderová

2. kategorie (12–13 let)

2. místo – Wiktor Pelc (PL)
3. místo – Tereza Neužilová
Čestné uznání – Pavel Pejchal, Matyáš Papp

3. kategorie (14–15 let)

1. místo – Ana Maria Urzedowska (PL)
2. místo – Magdaléna Pallasová
3. místo – Adéla Mužíková
Čestné uznání – Tomasz Jasek (PL)

4. kategorie (16–17 let)

2. místo – Michal Basista (PL)
Čestné uznání – Vítězslav Kojzar, Tereza Sanktusová

Vítězové jednotlivých kategorií získali nejen finanční odměny, ale čeká je také živé vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v pražském Rudolfinu v říjnu 2021, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska a za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské lázně v rámci jeho sezóny.

Partnery soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov, společnost Hobra-Školník, velvyslanectví Polska, Stadler-Trier Music Foundation, Drnek Piana, Agentura pro rozvoj Broumovska, Festival Za poklady Broumovska a Západočeský SO Mariánské Lázně.

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa vznikla v roce 2011. Jejím cílem je pořádání soutěže pro děti a mládež s patřičnou odbornou platformou v široké mezinárodní působnosti. Celá idea se opírá o osvědčený systém dětského hudebního vzdělávání a dlouholetou tradici dětských soutěží v ČR. Mladí hudebníci mají nejen možnost vzájemné konfrontace na mezinárodní úrovni, ale také kontaktu se špičkovými osobnostmi českého i zahraničního klavírního umění a představiteli stěžejních hudebních institucí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)