Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za akcí Free World Broumov 2022
banner

Ohlédnutí za akcí Free World Broumov 2022

Text a foto Petr Štěpnička

Sobota, 9. července 2022

Ohlédnutí za akcí Free World Broumov 2022

Jak lépe přivítat prázdniny, nežli společným zpěvem? I o tom byl 3. ročník akce Free World Broumov, která se odehrála 2. července na Kostelním náměstí.

Hlavní myšlenkou tohoto hudebního svátku nicméně zůstává téma svobody. Téma, které je v současnosti aktuálnější, než by komukoli z nás bylo příjemné. A tak ve tři hodiny, kdy celý program startoval, nemohl organizátor akce Stanislav Pitaš opomenout ukrajinský konflikt a nutnost nepolevování v naší solidaritě s tímto okupovaným národem. Letošní ročník byl proto vedle tradičních osobností, kterými jsou Václav Havel, Ivan Martin Jirous a Olga Havlová, věnován právě Ukrajině. Následující část proslovu se už nesla ve veselejším duchu – to, když bylo oznámeno, že ukončení klubu Eden, které bylo původně avizováno na konec roku, se neuskuteční. „Prostě to lidem nemůžu udělat,“ zaznělo z úst majitele čím dál proslulejšího broumovského doupěte a publikum v tu chvíli vybuchlo ve spontánní aplaus.

Poté už přišla na řadu muzika. Jelikož předešlé ročníky ukázaly, že šestice připravených songů je prostě málo, byla tentokrát přichystána rovná desítka tuzemských či zahraničních hitů. Hlavním uměleckým zprostředkovatelem se stala kapela Trilobeat, jejich kumpány pak několik dalších hudebníků (včetně amerického spolku Lord Bishop Rocks), a nakonec i nejeden hlas z velmi početného, bezmála dvousethlavého, publika.

Na Kostelním náměstí panovala toho odpoledne výborná nálada, kterou umocňovalo dokonalé počasí. Hudebníkům evidentně dělalo velkou radost zahrát si ve společnosti svých kolegů a obecenstvo tyto pozitivní vibrace zrcadlilo v usměvavých a spokojených tvářích. Program rámoval kousek Rockin' in the Free World, na ten však, stejně jako loni, navázal Lord Bishop se svým coverem Paranoid od Black Sabbath. V ten moment jindy poklidný, duchovně-školní plácek hřměl divokou rockovou energií, do rytmického vlnění nebo rovnou přímočarého paření se dalo opravdu velké množství diváků, a ve výsledku šlo o vskutku jedinečné vyvrcholení celé akce. Free World Broumov nabírá postupnou gradaci, třetí ročník byl doposud nejpovedenější a svoje ústřední témata, kterými jsou svoboda a radost, vyzdvihl s odzbrojující jistotou a grácií. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)