Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za druhým koncertem festivalu Za poklady Broumovska
banner

Ohlédnutí za druhým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 7. července 2014

Ohlédnutí za druhým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Rok 2014 je Rokem české hudby. Na to reaguje také festival Za poklady Broumovska, který nechává posluchače nahlédnout do její historie od renesance až po současnost. Prvním krokem dějinami české hudby byl koncert vokálního souboru Cappella Mariana, který se specializuje na interpretaci středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokálních děl raného baroka.

Do kostela sv. Markéty v Šonově u Broumova zamířily na druhý festivalový koncert dvě stovky lidí, kteří na dobrovolném vstupném přispěli na údržbu kostelů broumovské skupiny částkou dosahující téměř 13 tisíc korun. Po prvních dvou koncertech je v pomyslné festivalové kasičce na tento účel již 40 tisíc korun.

I další sobotní hudební podvečery festival nabídne výjimečné hudební zážitky v podání dalších skvělých českých komorních souborů a sólistů. Soubor staré hudby Cappella Mariana vystoupil nyní, České trio, Stamicovo kvarteto, Trio Martinů, harfenistka Kateřina Englichová nebo klavírista Karel Vrtiška na svůj prostor ještě čekají. Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na program s mluveným slovem v podání Ondřeje Kepky a zpěvem sopranistky Lucie Silkenové. Milovníci filmů Miloše Formana by si neměli nechat ujít červencový koncert v kostele sv. Anny ve Vižňově. Společně s violoncellistou Petrem Špačkem představí díla Johanna Sebastiana Bacha, Jana Křtitele Vaňhala či Giovanniho Battisty Sammartiniho klavírista Miroslav Sekera, představitel malého Mozarta z oskarového filmu slavného českého režiséra.

Tváří devátého ročníku Za poklady Broumovska je člen festivalové čestné rady houslista Pavel Šporcl, který se na Broumovsko vrací koncertovat po šesti letech. Jeho koncert z roku 2008 přilákal 600 posluchačů. Letos mu bude patřit závěrečný koncert, který se koná v sobotu 30. srpna v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. Houslový podvečer s podtitulem Moje houslové legendy nabídne program ze skladeb O. Ševčíka, J. Kubelíka, J. Kociana, F. Lauba, F. Ondříčka, a A. Dvořáka.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)