Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za hudebními kurzy a osmým koncertem festivalu Za poklady Broumovska
banner

Ohlédnutí za hudebními kurzy a osmým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 17. srpna 2015

Ohlédnutí za hudebními kurzy a osmým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Členky Tria La Musica dorazily do Broumova už ve čtvrtek, kdy začínaly jimi vedené hudební kurzy pro mladé talentované hráče na lesní roh a příčnou flétnu. Dvacítku studentů základních uměleckých škol, konzervatoří a vysokých uměleckých škol z celé republiky čekalo nejen třídenní intenzivní studium, ale také koncerty pro veřejnost.

"Hudební kurz se povedl nad očekávání dobře. Počet účastníků nás překvapil i proto, že se několikadenní kurzy konaly jako doprovodný program festivalu poprvé. Každý den probíhaly také koncerty a musím říct, že pokrok účastníků je opravdu vidět. Asi i díky tomu, že se navzájem slyší a mohou se učit jeden od druhého. Už teď ale vidíme, že tři dny jsou málo, takže do budoucna možná budeme uvažovat o vícedenních kurzech," chválila své studenty hornistka Zuzana Rzounková po skončení kurzů.

Ty se mohly v Broumově konat i díky nedávné revitalizaci broumovského kláštera, ve kterém vzniklo zázemí pro výuku, koncerty i ubytování účastníků. Využít mohli i moderního nahrávacího studia. "Kurz se mi moc líbil, nádherné prostředí i zázemí. Měli jsme výbornou paní lektorku i korepetitorku a celý přípravný tým. Vždycky je dobré slyšet názor někoho druhého a navíc jsme si i vyzkoušeli hraní před veřejností, což je skvělé pro práci s trémou," zhodnotila uplynulé tři studijní dny účastnice kurzu hornistka Františka Procházková.

Pár hodin po skončení koncertu absolventů kurzu se publiku představilo také Trio La Musica, tedy hornistka Zuzana Rzounková, flétnistka Marta Korduljak a klavíristka Daniela Valtová – Kosinová. Kostel Všech svatých v Heřmánkovicích zaplnily tři stovky lidí.

"Atmosféra koncertu byla stejně úžasná a publikum fantastické, jako když jsme tady hrály před dvěma lety. Moc rády se sem zase vrátíme," děkovaly členky tria svým posluchačům. Ti ocenili výkon hudebnic dlouhotrvajícím potleskem i dobrovolným vstupným, které dosáhlo 17 378 korun. Výtěžek je určen na péči o kostely broumovské skupiny.

Varhanici a klavíristce Daniele Valtové Kosinové, která je mimo jiné také členkou Tria La Musica, se přání vrátit se na festival Za poklady Broumovska splní již příští sobotu 22. srpna. Společně s trumpetistou Lubomírem Kovaříkem pozve festivalové publikum vůbec poprvé v desetileté historii této hudební události do kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Tu za sebou mají i zdejší unikátní varhany z roku 1832.

Foto Barbora Hrdá

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)