Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlednutí za pátým koncertem a první polovinou festivalu Za poklady Broumovska
banner

Ohlednutí za pátým koncertem a první polovinou festivalu Za poklady Broumovska

Markéta Hlavicová

Pondělí, 30. července 2012

Ohlednutí za pátým koncertem a první polovinou festivalu Za poklady Broumovska

Pátý koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska v kostele sv. Markéty v Šonově u Broumova, který patřil souboru staré hudby Musica Florea, navštívily téměř tři stovky lidí a výtěžek z dobrovolného vstupného dosáhl 13677 korun. Početnému publiku přálo i počasí. Déšť se na Broumovsko začal snášet až po skončení koncertu, tmavá obloha před bouří ale vytvořila v kostele bez elektrického osvětlení atmosféru pro barokní hudbu jako stvořenou.

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do druhé poloviny. Prvních pět koncertů navštívilo téměř 2000 lidí, kteří na dobrovolném vstupném určeném na péči o kostely tzv. broumovské skupiny přispěli více než 112000 korun. Nejúspěšnějším koncertem v celé historii festivalu co do výše dobrovolného vstupné se stal letošní koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové s výtěžkem téměř 56000 korun, návštěvnost se blížila 900 lidí. V té je zatím festivalovým rekordmanem předloňský koncert Štefana Margity, na který přišlo o několik desítek návštěvníků více.

Ve Vernéřovicích zazpívala Dagmar Pecková, v Šonově zazněla hudba barokních mistrů v podání souboru staré hudby Musica Florea.

Každý prázdninový víkend až do 1. září se rozezní jeden z deseti unikátních barokních kostelů na Broumovsku hudbou starých mistrů i současných autorů. Jako každý rok nabízí i letos festival 10 koncertů. Největší hvězdou festivalu je česká mezzosopranistka Dagmar Pecková, která byla hostem koncertu v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích v neděli 22. července. „Skvělým zážitkem budou ale všechny festivalové koncerty. Jako tradičně nabízí festival Za poklady Broumovska ty nejlepší české hudebníky i zahraniční hosty, například soubor staré hudby Musica Florea, který představil v sobotu 28. července v šonovském kostele sv. Markéty hudbu barokních mistrů, nebo srpnový koncert Zemlinského kvarteta," říká k programu dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová. Koncerty začínají vždy v 18 hodin, vstupné je stejně jako v předešlých letech dobrovolné. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Zvukový záznam z koncertu.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)