Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za pátým koncertem festivalu Za poklady Broumovska
banner

Ohlédnutí za pátým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 27. července 2015

Ohlédnutí za pátým koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Sobotní koncert festivalu Za poklady Broumovska patřil Stamicovu kvartetu a jeho hostu – norskému Engegård Quartet. Koncert přilákal téměř čtyři stovky lidí, kteří po půldruhé hodině vycházeli z kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích okouzleni výkonem dvou renomovaných evropských souborů.

"Byl to úžasný zážitek," svěřila se paní Miroslava, která na Broumovsko přicestovala z Brna. "Na zdejším festivalu jsme poprvé, ale úplně nás uchvátila jeho atmosféra," dodala. Tu ocenili také členové norského Engegård Quartet: "Hrát v tak krásném kostele osvíceném podvečerním sluncem bylo kouzelné. Navíc je zde skvělá akustika. Chceme poděkovat našim kolegům ze Stamicova kvarteta, organizátorům festivalu a publiku za nezapomenutelný koncertní zážitek."

První houslista a vedoucí souboru Arvid Engegård je hudebním ředitelem komorního festivalu na Lofotských ostrovech, který je charakteristický svou intimitou a přírodními kulisami, podobně jako ten broumovský. Jak by je on sám porovnal? "Koncerty na Lofotech se konají v menších dřevěných kostelích. Jejich akustika se tak s tou, kterou nabízejí místní kamenné kostely, nedá vůbec srovnávat," ocenil Arvid Engegård zvuk a atmosféru unikátních barokních staveb z dílny Dientzenhoferů.

Právě na jejich péči je věnován výtěžek z dobrovolného vstupného na koncerty festivalu Za poklady Broumovska, publikum pátého koncertu přispělo částkou 21 883 korun. Festivalové partnerství Stamicovců a Engegård Quartet je možné i díky grantové podpoře z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

V sobotu 1. srpna vstupuje festival Za poklady Broumovska do své druhé poloviny koncertem Dvořákova tria v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Desátý ročník festivalu již do kostelů na Broumovsku přilákal 2 094 lidí, kteří zatím na dobrovolném vstupném přispěli na péči o tyto unikátní sakrální památky částkou 137 693 korun. To je po pěti koncertech téměř stejná částka, jako byl celkový výtěžek z dobrovolného vstupného za deset festivalových koncertů šestého ročníku v roce 2011.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)