Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za "Pokladovým" koncertem ve Vižňově s komentářem Antonína Kohla
banner

Ohlédnutí za "Pokladovým" koncertem ve Vižňově s komentářem Antonína Kohla

René Herzán

Úterý, 9. srpna 2011

Ohlédnutí za "Pokladovým" koncertem ve Vižňově s komentářem Antonína Kohla

Letošní ročník festivalu Za poklady Broumovska představuje hudební díla a umělce se vztahem k broumovskému regionu.

Mezi ně patří také mladá flétnistka Jana Jarkovská (28), která se může pochlubit řadou úspěchů, mezi než patří například přední umístění v mezinárodní soutěži Pražské jaro. Společně s klavíristkou Lucií Čížkovou (25) a violoncellistkou Zuzanou Virglerovou (26) koncertovala v sobotu 6. srpna v kostele sv. Anny ve Vižňově. Právě odsud pochází její rodina. Jana Jarkovská vyrostla v Jaroměři, do Vižňova ale stále jezdí za svou babičkou.

Mladé umělkyně před zcela zaplněným kostelem skvěle předvedly díla J. S. Bacha, B. Martinů či J. Iberta, za které je návštěvníci koncertu odměnili aplausem. Tento festivalový podvečer byl výjimečný také neplánovanou souhrou čísel. Šlo o 6. koncert 6. ročníku festivalu Za poklady Broumovska v sobotu 6. srpna, při kterém bylo na dobrovolném vstupném vybráno 16 066 korun.

O své dojmy se podělil jeden z účastníků koncertu Antonín Kohl: "V sobotu 6. srpna jsem navštívil další z koncertů hudebního festivalu v kostelích Broumovska. A nelitoval jsem, jako nelitovali všichni účastníci. Kostel „nabitý", všechny lavice obsazeny a okolo stěn spousta stojících posluchačů. Jakoby předem tušili kvalitu. A byla. Návštěvníky nejprve přivítala Marcela Lilingová z Agentury pro rozvoj Broumovska, pak starostka Meziměstí Eva Mücková a také broumovský farář páter Martin Lanži. A již koncert začal. Jana Jarkovská, jejíž kořeny pocházejí z Vižňova – flétna, Lucie Čížková - klavír a Zuzana Virglerová – violoncello, velice hezká děvčata, podala výkon, za který sklidila neutuchající potlesk a musela i po programu přidat. Skladby Bacha, Škroupa, Iberta, Sluky a Martinů v jejich podání skutečně nadchly. Díky interpretkám a díky organizátorům festivalu i díky sponzorům. Kultura patří nejen do velkých měst s koncertními síněmi, ale i sem do pohraničí. I tady žijí lidé a stále přibývá těch, kteří dokáží ocenit skutečné umění. Že na vesnici patří jen „hospodská kultura IV. kategorie" už dávno není pravda. A nejen lidé, ale i Dientzenhoferovy stavby v našem okolí si to zaslouží. A pokud výtěžek koncertů pomůže s jejich opravou a záchranou, jen dobře. A dokažme tím, že nemusí platit to české - Dobré skutky činiti, se zlou se potázati."

Foto Antonín Kohl

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)