Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ohlédnutí za Vánočním koncertem v Kolárově divadle
banner

Ohlédnutí za Vánočním koncertem v Kolárově divadle

René Herzán

Pátek, 1. ledna 2016

Ohlédnutí za Vánočním koncertem v Kolárově divadle

V neděli 20. prosince se v Kolárově divadle v Polici nad Metují konal Vánoční koncert, který byl věnovaný především osobnosti vynikajícího pedagoga a skladatele Jakuba Jana Ryby. Vždyť právě rok 2015 patřil dvěma jeho významným jubileům – 250 let od jeho narození a 200 let od úmrtí.

V první části koncertu se představil komorní orchestr Archi piccoli, který pod vedením učitelky Michaely Michalové odehrál dva houslové koncerty skladatele Antonia Vivaldiho z cyklu Čtvero ročních dob (Jaro a Léto) v podání sólistek Anny Liché a Anny Novotné.

A pak už program patřil Jakubu Janu Rybovi. "Nejprve jsme shlédli dětskou animaci o životě J. J. Ryby, kterou vytvořili žáci ZUŠ v Rožmitále pod Třemšínem, skladatelově působišti. A potom už na pódium nastoupilo takřka sto účinkujících, kteří provedli nejznámější dílo Jakuba Jana Ryby – Českou mši vánoční "Hej, mistře!" podle původní autorovy partitury, tedy kompletní nástrojové obsazení orchestru, smíšený pěvecký sbor a sólisté. Bylo potěšující, že jsme si se všemi party vystačili z vlastních zdrojů, a to jak v orchestru a pěveckém sboru, tak i v sólových partech. Těch se ujali Zuzana Rainová – soprán (naše bývalá absolventka, která nyní studuje zpěv na Pardubické konzervatoři), Miriam Blažková – alt a Pavel Čapek – baryton (pedagogové naší školy) a Jaroslav Hejzlar – tenor," řekl ředitel polické Základní umělecké školy Lubor Bořek.

Pěvecký sbor tvořili učitelé a žáci (i bývalí) polické ZUŠ, ale také rodiče, takže se nezřídka tohoto projektu zúčastnily celé rodiny! "O poctivou přípravu pěveckého sboru i sólistů se postarala paní učitelka Miriam Blažková, orchestr připravovala a celé vystoupení také dirigovala paní učitelka Michaela Michalová, a nám nezbývá než doufat, že celá náročná příprava nebyla zbytečná a připravili jsme tak polické veřejnosti hezký večer. A soudě podle závěrečných ovací, věříme, že se nám to podařilo. Dlužno ještě dodat, že i tento koncert byl dlouho dopředu vyprodán," dodal Lubor Bořek.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)