Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Orbis trio, komorní soubor roku 2010, vystoupí na 7. festivalovém koncertu v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích
banner

Orbis trio, komorní soubor roku 2010, vystoupí na 7. festivalovém koncertu v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích

René Herzán

Čtvrtek, 11. srpna 2011

Orbis trio, komorní soubor roku 2010, vystoupí na 7. festivalovém koncertu v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích

Tři nástroje – housle, violoncello a klavír. Tři hudebníci – Petra Vilánková, Petr Malíšek a Stanislav Gallin zpříjemní další z letních sobotních večerů v rámci hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Soubor Orbis trio získal prestižní Cenu Českého spolku pro komorní hudbu pro rok 2010.

Své umění předvede v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích v sobotu 13. srpna 2011. Koncert začíná v 18.00 hodin.

Orbis trio bylo založeno v roce 2008. Všichni jeho členové jsou laureáty mezinárodních soutěží a mají za sebou řadu zkušeností jak sólových, tak i jako komorní hráči. Orbis trio se brzy zařadilo mezi nejúspěšnější komorní soubory nejen v České republice, ale i v evropském měřítku, když se během roku 2009 stalo laureátem čtyř mezinárodních soutěží. Nejvýraznějším úspěchem Orbis tria je umístění v jedné z nejdůležitějších světových soutěží současnosti International Chamber Music Competition v německém Hamburku. Získalo zde 3. cenu a stalo se tak nejlepším evropským klavírním triem soutěže. Podobného výsledku (3. cena, nejlepší klavírní trio) dosáhlo Orbis trio v soutěži Gianni Bergamo Classic Music Award ve švýcarském Luganu.

Dnes Orbis trio koncertuje v mnoha zemích. Obdrželo pozvání na mezinárodní festivaly Mecklenburg-Vorpommern Festspiele, Val Tidone Festival, Sukův hudební Štiřín, Chopinův festival, Young Prague, Lago di Garda, Bad Schandauer Musiksommer, Mozartiana Iuventus a na řadu dalších koncertů.

V roce 2011 debutoval soubor ve Dvořákově síni Rudolfina, provedl také několikrát Beethovenův Trippelkonzert. Pro Norddeutsche Rundfunk nahrálo Orbis trio skladby J. Haydna, A. Dvořáka a F. Mendelssohna-Bartholdyho.

Petra Vilánková (housle) studovala na Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením ve třídě prof. Jiřího Fišera. Dále na Pražské konzervatoři u prof. Jaroslava Foltýna a poté získala stipendium na Michigan State University v USA, kde studovala 2 roky pod vedením Charlese Avshariana. V současnosti je studentkou prof. Ivana Štrause na AMU v Praze. Je laureátkou mnoha mezinárodních soutěží: Kocianova houslová soutěž 1999, 2000 - 2.cena, Beethovenův Hradec 2002 - 2. cena, Michagan State University Honor Competition 2006 -1. cena, American String Teachers National Solo Competition 2007 - 1. cena, Henri Marteau International Violin Competition 2008- Audience Award, Pražské jaro 2010 - Cena Josefa Suka. Má bohaté zkušenosti z domácích i zahraničních podií, vystupovala v USA, Japonsku, Itálii, Slovinsku, Německu, Bulharsku a Španělsku v sálech jako Walt Disney Hall v Los Angeles či Dvořákově síni Rudolfina. Sólově koncertovala s Pražskou komorní filharmonií, Vogtlandskou filharmonii, Plevenským symfonickým orchestrem, Jihočeskou komorní filharmonií, Symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře a se Symfonickým orchestrem Michigan State University.

Petr Malíšek (violoncello) absolvoval Pražskou konzervatoř u prof.Františka Pišingera a poté Akademii múzických umění v Praze ve třídě prof.Daniela Veise. Prošel mistrovskými kurzy Heinricha Schiffa, Franse Helmersona, Ralpha Kirshbauma, Eliase Arizcurena aj. Studoval také hru na barokní violoncello na Dresdner Akademie für Alte Musik (Jonathan Manson, Irmtraud Hubatschek). Je laureátem několika mezinárodních soutěží: Concertino Praga 1991 1. cena, Beethovenův Hradec 1.cena (1995,klavírní trio) a 2.cena (2005,violoncello), Yamaha Music Foundation of Europe Award 1998 1.cena. Další řadu ocenění získal jako člen několika komorních souborů, jejichž byl v minulosti členem. Jako sólista vystoupil s Českým symfonickým orchestrem, Pražským komorním orchestrem, Kamchatka Chamber Orchestra, Symfonickým orchestrem Bohemia, Symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře a Beethoven Orchestra Praga. Je vyhledávaným komorním hráčem, koncertoval ve většině evropských zemí, Japonsku a v Jižní Americe. Uskutečnil několik nahrávek pro Český rozhlas a Českou televizi.

Stanislav Gallin (klavír) se narodil v Rusku, ale již dlouhou dobu žije v České republice. Vystudoval hudební gymnázium v Petrohradě u prof.Vladimira Mischouka. Poté vstoupil do třídy Petera Toperczera na Akademii múzických umění v Praze, kterou v roce 2007 absolvoval Čajkovského klavírním koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina. Absolvoval také studijní pobyt na Mozarteu v Salcburku u prof.Petera Langa. Zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů, např. u Lazara Bermana, Eugena Indjice, Avo Kouyoumjiana, Pierra Jasmina aj. V současnosti je posluchačem doktorandského studia na VŠMU v Bratislavě. Úspěsně se zůčastnil řady národních a mezinárodních soutěží v německém Nersingenu mu byla udělena 1. cena , na Prague Junior Note získal také 1. cenu. Jako sólista se představil s orchestrem Petrohradské filharmonie, Petrohradským rozhlasovým orchestrem, Solistes européens Luxembourg, Moravskou filharmonií Olomouc, Bruno Walter Festival Orchestra aj. Spolupracoval s dirigenty Jackem Martinem Handlerem, Jakubem Hrůšou, Alexejem Anikhanovem a s Peterem Vrábelem. Je vyhledávaným komorním hráčem, vystoupil na koncertech v mnoha evropských zemích, v USA i v Africe.

Program 7. koncertu:

Antonín Dvořák (1841 - 1904) - Klavírní trio Dumky, op.90

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) - Dvojhlasé invence (v úpravě pro housle a violoncello) - výběr

Dmitrij Šostakovič (1906 - 1976) - Trio pro housle, violoncello a klavír č.1 c-moll, op.8 (jednověté)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)