Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Orchestrální program zavedl festival Za poklady Broumovska do druhé poloviny
banner

Orchestrální program zavedl festival Za poklady Broumovska do druhé poloviny

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 5. srpna 2019

Orchestrální program zavedl festival Za poklady Broumovska do druhé poloviny

Kvůli probíhající rekonstrukci kostelů broumovské skupiny v Ruprechticích, Vernéřovicích a Heřmánkovicích se hudební festival Za poklady Broumovska letos již podruhé vydal do klášterního kostela sv. Vojtěcha v Broumově, kde v sobotu 3. srpna přivítal tenoristu Martina Šrejmu, hornisty a lektory Letních hornových kurzů Zuzanu Rzounkovou a Martina Sokola a Orchestr L´Armonia Terrena s dirigentem Zdeňkem Klaudou.

Šestý festivalový podvečer, který si přišlo vyslechnout 304 českých i polských návštěvníků, zahájil Koncert pro dva lesní rohy, smyčce a basso continuo Georga Philippa Telemanna a pokračoval Arií Tamerlana Georga Friedricha Händela ze stejnojmenné opery. V druhé polovině programu zazněla Serenáda pro tenor, lesní roh a smyčce op. 31 Benjamina Brittena a Symfonie č. 29 A dur, KV 201 Wolfganga Amadea Mozarta.

"Koncert měl ambici představit lesní roh jako nástroj, který je atraktivní ve všech svých podobách. Na spojení dvou lesních rohů v Telemannově Dvojkoncertu navázala Brittenova Serenáda, kde hráč ukáže posluchačům všechny hornové „finesy“ a představí i tzv. přirozený lesní roh, předchůdce moderního nástroje. Jako součást orchestru pak horna zní tradičně ve velkých symfonických tělesech, na koncertě byla součástí Mozartovy Symfonie A dur," uvedla výkonná ředitelka festivalu Tereza Kramplová a dodala: "Mým snem bylo provést Serenádu Benjamina Brittena právě v Broumově, kde organizujeme každoročně Letní hornové kurzy a přivážíme do regionu mladé talenty z celého světa. Měla jsem velké štěstí na partnery, skvělého tenoristu Martina Šrejmu, hornistu Martina Sokola i na orchestr složený z vynikajících hudebníků."

Díky dobrovolnému vstupnému, které v závěru festivalu putuje na podporu opravy broumovských kostelů, se během šestého koncertu vybralo 23540 korun.

Foto Jakub Šleis a Tomáš Valášek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)