Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Oslavte 1. máj s Petrem Štěpánkem a Terezií Fialovou

Oslavte 1. máj s Petrem Štěpánkem a Terezií Fialovou

Kateřina Ostradecká, foto archiv ZPB

Sobota, 22. dubna 2023

Oslavte 1. máj s Petrem Štěpánkem a Terezií Fialovou

18. ročník festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska zahájí festivalová předehra, která se bude konat v pondělí 1. května 2023 v broumovském klášteře. V Opatských sálech vystoupí klavíristka Terezie Fialová a herec Petr Štěpánek s tematickým programem věnovaným Leoši Janáčkovi. 

Komponovaný komorní pořad s názvem Listy důvěrné představí posluchačům vybrané milostné dopisy Leoše Janáčka Kamile Stösslové a část jeho nesmrtelného klavírního díla. Legendu českého herectví Petra Štěpánka jako stárnoucího Leoše Janáčka a klavíristku Terezii Fialovou jako skladatelovu mladistvou múzu Kamilu dělí podobný věkový rozdíl jako hlavní „protagonisty“. Co je však spojuje, je vášeň projevu, cítění fráze a pokora k textu.

„Uslyšíte nejosobnější tóny skladatelovy duše, jeho pocity a tajná přání. Také jeho obyčejné denní starosti a radosti, které popisuje své milé a těší se na její odpověď. V kontrastu s texty také nádhernou Janáčkovu hudbu plnou poezie a vášně,“ říká k programu Terezie Fialová. Petr Štěpánek dodává: „Myslím, že pro posluchače je až překvapivé dozvědět se o Janáčkovi něco absolutně nového a překvapivého. I pro mne je to nádherné setkání.“

PROGRAM KONCERTU:

Leoš Janáček:
Sonáta Z ulice 1. X. 1905 „Z ulice“
Po zarostlém chodníčku (výběr)
V mlhách (výběr)

Vstupné za 390 Kč (VIP vstupenka s číší vína po koncertě, v první polovině sálu bez specifikace místa) nebo 290 Kč (základní vstupenka ve druhé polovině sálu, bez specifikace místa) je možné zakoupit na festivalovém webu www.zapoklady.cz.

Tématem dramaturgie letošního 18. ročníku festivalu Za poklady Broumovska je „Dech jako fenomén“. „Hlavní těžiště hudebního programu bude spočívat v prezentaci dechových nástrojů, pěveckých souborů i sólových pěvců, „dýchat“ budou i nedávno zrekonstruované varhany v kostele sv. Petra a Pavla. Již zahajovací koncert v kostelích 1. července v Božanově představí dlouho plánované vystoupení amerického pěveckého souboru Jeremy Winston Chorale, který je příkladem špičkového gospelového umění,“ říká ředitelka festivalu Tereza Kramplová a dodává: „Představíme komorní i orchestrální díla rezidenčního skladatele 18. ročníku festivalu Jana Kučery, na objednávku vznikne Halali pro skupinu lesních rohů, Dvojkoncert pro lesní rohy i premiéra písňového cyklu mapující broumovskou tématiku (navazujeme tak na minulé realizace rezidenčních skladatelů Kryštofa Marka – premiéra Krajina paměti a Tomáše Illeho – premiéra Letní nokturna).“ Festival touto cestou generuje nový repertoár, inspiruje vznik nových děl a šíří povědomí o regionu netradiční cestou.

Kromě domácích renomovaných umělců a souborů – Filharmonie Hradec Králové, Barbara Maria Willi, Martin Hroch,  Apollon Quartet, Lukáš a Daniel Klánští, hornisté Zuzana Rzounková a Jan Vobořil, sbor Zvonky Praha a Abbellimento, Terezie Fialová nebo mladého žesťového souboru PBtet - Prague Brass Quintet, vystoupí i zahraniční interpreti – rakouská harfenistka Elisabeth Plank, flétnista a dirigent Kaspar Zehnder, italský hornista Luca Benucci, švýcarský hornista Christian Lampert nebo klarinetista Jakub Bokun a kytarista Jakub Kosciuszko z Polska. V rámci doprovodného programu festival chystá audiovizuální projekt Purgatio, relaxaci a uvolnění při poslechu živé hudby, prezentaci regionálních umělců v rámci prohlídek kláštera nebo koncerty varhaníků, kteří vyhráli letošní soutěž Janáček Brno. V pohraničním regionu, který skýtá velký potenciál, se bude návštěvníkům během 14 koncertů a doprovodného programu jednoduše „tajit dech“.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)