Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Osmý festivalový podvečer nabídne koncert špičkového českého violoncellisty Jiřího Bárty
banner

Osmý festivalový podvečer nabídne koncert špičkového českého violoncellisty Jiřího Bárty

René Herzán

Středa, 17. srpna 2011

Osmý festivalový podvečer nabídne koncert špičkového českého violoncellisty Jiřího Bárty

Klasika i díla soudobých autorů jsou na programu 8. koncertu festivalu Za poklady Broumovska. Představí je jeden z nejlepších českých violoncellistů Jiří Bárta s klavíristou Janem Čechem v sobotu 20. srpna v 18 hodin v kostele sv. Jiří a Martina v Martínkovicích na Broumovsku.

Jiří Bárta patří již od 90. let ke špičce violoncellistů své generace. V rámci své rozsáhlé koncertní činnosti vystupuje s významnými orchestry, jako jsou Česká filharmonie, Slovenská filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Pražští symfonikové, Royal Philharmonic Orchestra London, Royal Scottish National Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic nebo Berliner Symphoniker, a s dirigenty jako jsou Jiří Bělohlávek, Charles Dutoit, Libor Pešek, Gennadij Rozhdestvenski nebo Maxim Šostakovič. Je pravidelně zván na festivaly a pódia v Evropě, Americe, Asii i Austrálii.

Jiří Bárta je nadšený propagátor soudobé hudby, spolupracoval mj. s Petrem Ebenem a Markem Kopelentem, z mladší generace pak s Pavlem Zemkem, Martinem Smolkou či Ondřejem Kukalem. Mnoho skladeb, často pro něj napsaných, uvedl v české nebo světové premiéře. Neváhá znovuobjevovat i skladby méně známých skladatelů 19. století, prakticky se zajímá i o autentickou interpretaci staré hudby, vášnivě se věnuje komorní hudbě. Jiří Bárta je iniciátorem, spoluzakladatelem a dramaturgem Mezinárodního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře.

Jiří Bárta je držitelem ceny Hammer Rostropovich Award v Los Angeles (1991) a Europäische Förderpreis für Musik v Drážďanech (1991). Studoval v Praze u Josefa Chuchra, v Kolíně nad Rýnem u Borise Pergamenschikowa a v Los Angeles u Eleonore Schoenfeld.

Jan Čech se hře na klavír začal učit u Jany Diatkové, pokračoval u profesora Ilji Hurníka na Pražské konzervatoři. Absolvoval na pražské AMU ve třídě profesora Petera Toperczera. V roce 1996 získal Mistrovský diplom (Meisterklasse) u profesora Karla-Hermanna Mrongoviuse na Staatliche Hochschule für Musik v Mnichově. Zúčastnil se mistrovských kurzů u Eugena Indjice v Piešťanech, Olega Maisenberga v Cornwallu a Bruno Leonardo Gelbera v Mnichově. Je laureátem mnoha klavírních soutěží, např. Beethovenovy soutěže v Hradci nad Moravicí (1983, 1986), Chopinovy soutěže v Mariánských Lázních (1985) nebo mezinárodních soutěží Citta di Marsala a Citta di Senigallia v Itálii (1989, 1990). Jan Čech vystupuje s českými i zahraničními orchestry a koncertuje jako sólista a vyhledávaný komorní hráč v mnoha zemích Evropy, Asie a Afriky. Spolupracuje s Jiřím Bártou, Danielem Müller-Schottem, Josefem Sukem, Konradem Jarnottem a se Škampovým kvartetem. Vystoupil např. v londýnské Wigmore Hall, ve Velkém sále Casina v Basileji, Théatre du Chatelet v Paříži či na festivalu Schleswig-Holstein v Německu. Společně s Jiřím Bártou a s Danielem Müller-Schottem vytvořil několik CD nahrávek a mnoho snímků pro rozhlas a televizi. Od roku 1996 žije Jan Čech v Mnichově, kde působí jako docent klavírní hry na tamní Vysoké hudební škole.

Program 8. koncertu

Luigi Boccherini (1743 - 1805) - Sonáta pro violoncella sólo a bas č.17 C Dur

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) - Sonáta D Dur č 2, BWV 1028 pro violoncello (gambu) a klavír (cembalo)

Leoš Janáček (1854 - 1928) - Pohádka pro violoncello a klavír

Arvo Pärt (*1935) - Fratres

Oliver Messiaen (1908 - 1992) - Louange a l'Immortalite de Jesus (Chvála nesmrtelnosti Ježíše)

Foto Ladislav Formánek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)