Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska uzavřel koncert Stamicova kvarteta a houslisty Josefa Špačka
banner

Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska uzavřel koncert Stamicova kvarteta a houslisty Josefa Špačka

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Pondělí, 2. září 2013

Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska uzavřel koncert Stamicova kvarteta a houslisty Josefa Špačka

V sobotu skončil osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska. Poslední koncert patřil Stamicovu kvartetu a houslistovi, koncertnímu mistrovi České filharmonie, Josefu Špačkovi. Desátý koncert přilákal přes 320 lidí, kteří na dobrovolném vstupném přispěli částkou 24 623 korun.

Deset koncertů navštívily tři tisícovky lidí, kteří na péči o kostely broumovské přispěli na dobrovolném vstupném celkovou částkou přesahující 160 tisíc korun. Festival představil například soubor staré hudby Collegium Marianum, Stamicovo kvarteto s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem, sopranistku Kateřinu Šmídovou nebo Kühnův smíšený sbor. Představil také výjimečně talentované mladé hudebníky, laureáty hudebních cen jako jsou klavírista Matyáš Novák a klarinetista Libor Suchý. Nechyběla ani hudební dílna pro děti.

Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska začal v sobotu 29. června koncertem sopranistky Kateřiny Šmídové a Pavla Švingra (bas) v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Významné výročí benediktinů festival oslavil v polovině července v Ruprechticích koncertem Kühnova smíšeného sboru. Další výjimečný zážitek nabídl v sobotu 10. srpna jeden z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum interpretující díla  skladatelů 17. a 18. století. Jejich koncertu předcházela hudební dílna pro děti v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově, které se zúčastnily tři desítky malých hudebníků. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy dětem představila staré hudební nástroje a jejich vývoj až k současné podobě. Festival se rozloučil koncertem koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle) a Stamicova kvarteta v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově.

Co do výše dobrovolného vstupného se osmý ročník zařadil na druhé místo. Celkovou částkou 163 174 korun zaostává pouze za loňským ročníkem. "Letošní příspěvek publika na péči o kostely broumovské skupiny převýšil všechny předchozí ročníky. Výjimkou je pouze loňský rok s koncertem Dagmar Peckové, který byl rekordním z hlediska návštěvnosti i příspěvků na dobrovolném vstupném, díky kterému jsme vloni od publika získali částku přesahující 180 tisíc korun. Návštěvníkům koncertů patří poděkování za jejich věrnost a podporu festival. Vždyť si na festivalové podvečery našlo cestu opět tři tisíce lidí," řekl Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která je pořadatelem festivalu. Početné publikum a jeho hudební vyspělost oceňují i samotní umělci. "Na Broumovsku jsme nehráli poprvé, ale vždy nás překvapí množství posluchačů, pokaždé je plno. Čím to je, že má váš festival tak skvělou návštěvnost," ptal se po skončení sobotního koncertu Josef Kekula ze Stamicova kvarteta. 

"Už se ani nemusím dívat, co je na programu. Jednoduše každou sobotu vyrazím na koncert a vím, že to bude zase skvělý zážitek," ocenil profesionální dramaturgii a organizaci festivalu jeden z jeho pravidelných návštěvníků.

Právě kvalita umělců a atraktivní program je jedním z důvodů, který přivádí na koncerty každý týden stovky lidí. "Snažíme se přivádět na Broumovsko špičkové interprety a tu nejkvalitnější komorní hudbu," říká dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová.

"Letos jsme byli na čtyřech koncertech, každý byl úplně jiný, ale vždycky nádherný. Už teď napjatě čekáme, co připravíte pro příští rok," potvrzují  atraktivitu programu další fanoušci festivalu, starší manželé z Broumovska. A devátý ročník je určitě nezklame. "Organizační tým festivalu už pracuje na programu pro rok 2014, který je Rokem české hudby. Rádi bychom ho oslavili hned úvodním koncertem. Jednáme se Symfonickým orchestrem FOK, který by v klášterním kostele v Broumově předvedl Smetanovu Mou vlast," prozradil Jan Školník.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)