Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Osobitá živelnost protinožců v Edenu
banner

Osobitá živelnost protinožců v Edenu

Petr Šrěpnička

Úterý, 25. června 2019

Osobitá živelnost protinožců v Edenu

V broumovském Edenu se v neděli 23. června konal další koncert. Zahájení v neobvyklém odpoledním čase obstarala pražská formace Echt!, která publikum navnadila pohodovým bigbítem. Zdánlivě nekomplikovaný instrumentální základ povyšovalo nad běžnou úroveň vnesení několika nástrojů, v čele s elektronickým cellem, jež hudebník Tomáš Schilla obsluhoval s virtuózní jistotou. Lídr kapely, zpěvák a kytarista Karel Malík, do sestavy zapojil saxofon, který dodal muzice skáčkové i noirové prvky, foukací harmonika pak umocnila funkční pubrockovou ležérnost celého vystoupení. Tato nálada ideálně korespondovala s venkovním počasím, kde úřadovaly parné paprsky raného léta.

Po přestávce se akce ujala australská parta Cash Savage And The Last Drinks, která se na Broumovsko vrátila po loňském vystoupení na šonovském výročním festivalu. Ani v případě této kapely nepřišla nějaká strmá rytmická palba, důraz byl naopak kladen na křesání pocitů a atmosféry, v jejíž tvorbě hrály prim klávesy a housle. Díky bohatému instrumentálnímu rejstříku jsme s kapelou projeli celý svět, přítomen byl závan Ameriky ve formě Divokého západu, blues a indie rocku, nechyběla odzbrojující nespoutanost britského punku, v jednu chvíli dokonce hudební asociace evokovaly vzletnost japonského symfo-poweru.

Osobitá frontwomanka Cash Savage stíhala krom syrového zpěvu a hry na beglajtovou kytaru rozdávat drsné hypnotické pohledy směrem k publiku, při proslovech naopak nešetřila slovy radosti za možnost zahrát si v broumovském klubu (zejména k majiteli Standovi Pitašovi mířilo několik upřímných díků a poklon).

Šestice muzikantů (v rámci genderové demokracie rozdělených půl na půl) se vystoupením jednoznačně bavila, na jejich tvářích nechyběl úsměv (včetně houslistky nejednou potící řemeslnou krev) a nasazení australského sexteta spolehlivě strhlo několik návštěvníků – pokud ne rovnou k osvobozujícím pohybům, pak minimálně k uznalému pokyvování hlavou. Na konci show nebylo pochyb o tom, že undergroundovému klubu Eden přibyl na pažbě zachycující vystoupení kvalitních kapel další výrazný zářez.

(Nedělní koncert se zároveň nesl ve znamení protestu, který paralelně probíhal na pražské Letné. Na scéně proto byly k vidění tematické nápisy, týkající se vládnutí premiéra Babiše, došlo i na společné foto.)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)