Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Pátý koncert nabídne originální hudební spolupráci Stamicova kvarteta a norského Engegård Quartet
banner

Pátý koncert nabídne originální hudební spolupráci Stamicova kvarteta a norského Engegård Quartet

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pátek, 24. července 2015

Pátý koncert nabídne originální hudební spolupráci Stamicova kvarteta a norského Engegård Quartet

V sobotu 25. července se v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích uskuteční již pátý koncert letošního festivalu Za poklady Broumovska. Společně se Stamicovým kvartetem se představí skvělý norský Engegård Quartet. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Norský soubor existuje na komorní hudební scéně od roku 2006. Již jejich debutové CD bylo vysoce oceněno nejen domácí, ale i zahraniční kritikou, časopis The Strad uvedl, že jejich hraní "bere dech". Druhé CD již získalo i ocenění "Supersonic Award" v hudebním časopise Pizzicato. Soubor si získal brzy mezinárodní uznání díky osvěžující interpretaci klasického repertoáru v kombinaci s díly skandinávských autorů. První houslista a vedoucí souboru Arvid Engegård je hudebním ředitelem komorního festivalu na Lofotských ostrovech, který je charakteristický svou intimitou a přírodními kulisami, stejně jako festival Za poklady Broumovska.

Stamicovo kvarteto dosáhlo od svého inauguračního koncertu v Zrcadlové kapli pražského Klementina v září roku 1985 mnoha vynikajících úspěchů doma i v zahraničí. Představilo se na téměř osmdesáti nosičích tuzemských i mezinárodních nahrávacích společností, jeho členové působili jako lektoři na mistrovských kurzech v Evropě a Americe a počet koncertních vystoupení vysoko přesáhl počet 2000.

V sobotu 25. července v Ruprechticích se oba soubory představí společně mimo jiné také Oktetem pro smyčce Es dur, op. 20 (F. Mendelssohn- Bartholdy). Festivalové partnerství Stamicovců a Engegård Quartet je možné i díky grantové podpoře z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Program koncertu

E. Grieg: Smyčcový kvartet g moll, op. 27

1. Un poco andante – Allegro molto ed agitato
2. Romanze
3. Intermezzo
4. Finale

F. Mendelssohn-Bartholdy: Oktet pro smyčce Es dur, op. 20

1. Allegro moderato ma con fuoco
2. Andante
3. Scherzo
4. Presto

Engegård Quartet

Arvid Engegård - housle
Alex Robson - housle
Juliet Jopling - viola
Jan Clemens Carlsen - violoncello

Stamicovo kvarteto

Jindřich Pazdera - housle
Josef Kekula - housle
Jan Pěruška - viola
Petr Hejný - violoncello

Hudební festival Za poklady Broumovska pořádá Hudební dílnu pro děti s norskými hudebníky Engegard Quartet. Dílna se uskuteční v sobotu 25. července 2015 od 10 hodin v sále Kreslírna broumovského kláštera. Děti se interaktivní formou pomocí hudby, obrázků a výkladu seznámí s norskou folklórní hudbou. Vstupné je zdarma. Dotazy na jakub.sleis@broumovsko.cz .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)