Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Pavel Šporcl nadchl zaplněný kostel sv. Michaela. Devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska byl rekordní v návštěvnosti i výši dobrovolného vstupného
banner

Pavel Šporcl nadchl zaplněný kostel sv. Michaela. Devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska byl rekordní v návštěvnosti i výši dobrovolného vstupného

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 1. září 2014

Pavel Šporcl nadchl zaplněný kostel sv. Michaela. Devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska byl rekordní v návštěvnosti i výši dobrovolného vstupného

V sobotu skončil devátý ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska, který si připsal rekord nejen v návštěvnosti, ale také v částce dobrovolného vstupného. Deset festivalových koncertů navštívilo celkem 3 453 lidí, dobrovolné vstupné, které je určeno na péči o kostely broumovské skupiny, přesáhlo vůbec poprvé v historii festivalu 200 tisíc korun. Největší návštěvnost zaznamenal závěrečný koncert houslisty Pavla Šporcla a klavíristy Petra Jiříkovského. Jejich program Moje houslové legendy přilákal do kostela sv. Michaela ve Vernéřovicích 793 návštěvníků.

Vůbec poprvé přivítal festival velké hudební těleso. Úvodní koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK nabídl čtyřem stovkám posluchačů jedinečný zážitek. "Jsem moc ráda, že jsme díky vstřícnosti pana převora Siostrzonka mohli takový koncert v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově uskutečnit," říká ředitelka festivalu Marcela Lilingová. "Sladit omezené prostorové možnosti úchvatného kostela sv. Vojtěcha s potřebami velkého orchestru vyžadovalo spoustu plánování a práce technického personálu. Pro organizační tým to byla výzva a skvělá zkušenost, na kterou rádi navážeme v příštích ročnících při dalších koncertech, které přesáhnou rozměr komorní hudby," dodává Marcela Lilingová.

Letošní ročník festivalu Za poklady Broumovska zaznamenal návštěvnický rekord. Všechny festivalové koncerty se již devět let těší velkému zájmu publika. Stejně jako v předchozích letech naplnily i letos každý prázdninový sobotní podvečer stovky lidí jeden z kostelů broumovské skupiny. Tentokrát pro ně organizátoři festivalu připravili koncerty souboru staré hudby Cappella Mariana, České trio, Stamicovo kvarteto, Trio Martinů, harfenistku Kateřinu Englichovou, klavíristu Miroslava Sekeru a violoncellistu Petra Špačka nebo klavíristu Karla Vrtišku. Návštěvníci festivalu si užili i program s mluveným slovem v podání Ondřeje Kepky a zpěvem sopranistky Lucie Silkenové.

"I když není kapacita našich netradičních koncertních sálů neomezená, získává téměř každý rok festival nové fanoušky. Letos deset koncertů navštívilo rekordních 3 453 lidí, což je o 150 víc než v roce 2012, který s 3 300 návštěvníky držel až dosud pomyslné prvenství," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která festival organizuje.

K vysoké návštěvnosti výrazně přispěl závěrečný koncert houslisty Pavla Šporcla a klavíristy Petra Jiříkovského v sobotu 30. srpna ve Vernéřovicích. Místní kostel sv. Michaela do posledního místa k stání zaplnilo téměř osm stovek lidí. Vernéřovický koncert Moje houslové legendy, který přední český houslista věnoval nejen divákům, ale také svému otci, diváky nadchl. Oběma hudebníkům za skvělý hudební zážitek poděkovali dlouhotrvajícím aplausem. Počtem 793 návštěvníků se tento koncert zařadil na třetí pomyslnou příčku ve festivalové historii, s částkou 57 236 korun se však stal úplně nejúspěšnějším ve výši dobrovolného vstupného, kterým publikum přispívá na péči o kostely broumovské skupiny. Celková výše příspěvků při devátém ročníku dosáhla částky 204 498 korun.

"Letos poprvé přesáhla celková částka dobrovolného vstupného od návštěvníků festivalu 200 tisíc korun. Těší mě, že lidem není lhostejný osud zdejších kostelů. Za příspěvky patří každému přispěvateli velký dík," říká Jan Školník.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, Concertino Praga, Dolnoslezský hudební festival (Dolnośląski Festiwal Muzyczny) a Vzdělávací a kulturní centrum Broumov. Generálním partnerem je společnost MND, hlavními partnery VEBA, textilní závody a.s. a Raiffeisen Leasing. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Biskupství královéhradecké, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko a Region Broumovsko.

Mediálními partnery festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Týdeník Rozhlas, Mladá fronta DNES a Naše Broumovsko. Festival se koná pod osobní záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Petra Prokopa Sziostrzonka, převora břevnovského a broumovského a Lubomíra France, senátora a hejtmana Královéhradeckého kraje. Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)